Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Akıl Hastalarına Özgü Güvenlik Tedbirleri TCK 57 - Samsun Avukat
Güvenlik tedbirleri, adli para cezası ve hapis cezaları gibi bir yaptırım türüdür. Ancak bu yaptırım türü failin özel durumuna ve olayın özelliğine göre değişiklik arz etmektedir. Güvenlik tedbirlerinin amacı, tıpkı diğer hüküm türlerinde olduğu gibi failin ıslah edilerek tekrardan topluma kazandırılmasını sağlamaktır. Türk Ceza Kanunu'nda sayılan güvenlik tedbirleri şunlardır:
-Eşya müsaderesi
-Kazanç müsaderesi
-Çocuklara özgü güvenlik tedbirleri
-Akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirleri.
Bu yazımızda Türk Ceza Kanunu'nda tanımı ve açıklaması yapılan akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerine yer vereceğiz.
Akıl hastalığı nedir?
Akıl hastalığı, kişinin bilişsel işlevlerinin bozulması sonucunda düşünce ve davranışlarını kontrol edememesi halidir.
Kişinin akıl hastası olduğu nasıl tespit edilir?
Kişinin akıl hastası olduğu, yargılamanın soruşturma ve kovuşturma aşamalarında alanında uzman bilirkişiler tarafından tespit edilmektedir.
Akıl Hastası kişi ceza alır mı?
Fiili işlediği sırada akıl hastası olan kişi hakkında mahkumiyet kararı değil, güvenlik tedbirine hükmolunmaktadır. İşlediği fiille ilgili olarak hastalığı yüzünden davranışlarını yönlendirme yeteneği azalmış olan kişi yerleştirildiği yüksek güvenlikli sağlık kuruluşunda düzenlenen kurul raporu üzerine, mahkûm olduğu hapis cezası, süresi aynı kalmak koşuluyla, kısmen veya tamamen, infaz hâkimi kararıyla akıl hastalarına özgü güvenlik tedbiri olarak da uygulanabilir.
Akıl Hastalarına Özgü Güvenlik Tedbiri Nedir?
Ceza Yargılaması esnasında failin cezai sorumluluğunu kaldıran ve azaltan nedenler de araştırılmaktadır. Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur. Yani Fiili işlediği sırada akıl hastalığı bulunan kişiye ceza verilmemekte ancak bu kişiler hakkında güvenlik tedbirlerine hükmolunabilmektedir.
Fiili işlediği sırada akıl hastası olan kişi hakkında, koruma ve tedavi amaçlı olarak güvenlik tedbirine hükmedilir. Hakkında güvenlik tedbirine hükmedilen akıl hastaları, yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınırlar.
Güvenlik Tedbirine hükmedilen akıl hastası nasıl serbest bırakılır?
Kişinin fiili işlediği sırada akıl hastalığı bulunduğu ve bu akıl hastalığının kişinin davranışlarını yönlendirme yeteneğini önemli derecede azalttığının anlaşılması halinde kişiye ceza verilmek yerine hakkında güvenlik tedbirlerine hükmolunur. Bu kişiler, yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınırlar.
Hakkında güvenlik tedbirine hükmedilmiş olan akıl hastası, yerleştirildiği kurumun sağlık kurulunca düzenlenen raporda toplum açısından tehlikeliliğinin ortadan kalktığının veya önemli ölçüde azaldığının belirtilmesi üzerine infaz hâkimi kararıyla serbest bırakılabilmektedir.
Kişi hakkında düzenlenen sağlık raporunda neler yazar?
Sağlık kurulu raporunda, akıl hastalığının ve işlenen fiilin niteliğine göre, güvenlik bakımından kişinin tıbbi kontrol ve takibinin gerekip gerekmediği, gerekiyor ise, bunun süre ve aralıkları belirtilir.
Hakkında güvenlik tedbirine hükmedilen kişinin denetimi nasıl sağlanır?
Tıbbi kontrol ve takip, raporda gösterilen süre ve aralıklarla, Cumhuriyet savcılığınca bu kişilerin teknik donanımı ve yetkili uzmanı olan sağlık kuruluşuna gönderilmeleri ile sağlanır. Tıbbi kontrol ve takipte, kişinin akıl hastalığı itibarıyla toplum açısından tehlikeliliğinin arttığı anlaşıldığında, hazırlanan rapora dayanılarak, infaz hâkimliğince yeniden koruma ve tedavi amaçlı olarak güvenlik tedbirine hükmedilir.
Akıl hastalığı nedeniyle güvenlik tedbirinin süresi var mı?
Akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirinin belirli bir süresi yoktur. Bu güvenlik tedbiri, kişinin toplum açısından bir tehlikelilik durumu kalkana veya önemli ölçüde azalana kadar devam etmektedir.
Alkol veya uyuşturucu bağımlısı kişiler için güvenlik tedbiri uygulanır mı?
Suç işleyen alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlısı kişilerin, güvenlik tedbiri olarak, alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlılarına özgü sağlık kuruluşunda tedavi altına alınmasına karar verilir. Bu kişilerin tedavisi, alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlılığından kurtulmalarına kadar devam eder. Bu kişiler, yerleştirildiği kurumun sağlık kurulunca bu yönde düzenlenecek rapor üzerine infaz hâkimi kararıyla serbest bırakılabilmektedirler.
Akıl Hastalığı nedeniyle hükmolunan güvenlik tedbiri sicile işler mi?
Akıl hastalığı nedeniyle hakkında güvenlik tedbirine hükmolunan kişi hakkında verilen kararlar adli sicile kaydedilmektedir.
Samsun avukat
Samsun avukat