Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Çocuklara Özgü Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?
Türk Ceza Kanunu'na göre Çocuk deyiminden; henüz onsekiz yaşını doldurmamış kişi anlaşılmaktadır. Kanun yaşı gereği korunması gerektiği düşündüğü çocuklar için birtakım güvenlik tedbirleri düzenlemiştir. Çocuklara ilişkin güvenlik tedbirlerinin uygulanacağı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmiş ise de güvenlik tedbirlerinin neler olduğuna bu kanunda yer verilmemiştir.
Çocuklara Özgü Güvenlik Tedbirleri Hakkında Türk Ceza Kanunu'ndaki Düzenleme Nedir?
Türk Ceza Kanunu "Çocuklara özgü güvenlik tedbirlerinin neler olduğu ve ne suretle uygulanacakları ilgili kanunda gösterilir." demekle Çocuk Koruma Kanunu'na atıfta bulunmuştur.
Çocuk Koruma Kanunu'nda Çocuklara Özgü Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?
Koruyucu ve destekleyici tedbirler, çocuğun öncelikle kendi aile ortamında korunmasını sağlamaya yönelik danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma konularında alınacak tedbirlerdir. Bu tedbirler;
a) Danışmanlık tedbiri,
b) Eğitim tedbiri,
c) Bakım tedbiri,
d) Sağlık tedbiri,
e) Barınma tedbiridir.
Çocuk Koruma Kanunu'nda Düzenlenen Tedbirler Ne Anlama Gelmektedir?
Çocuk Koruma Kanunu'nda düzenlenen güvenlik tedbirlerinden;
a) Danışmanlık tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimselere çocuk yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitim ve gelişimleri ile ilgili sorunlarının çözümünde yol göstermeye,
b) Eğitim tedbiri, çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak devamına; iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yahut kamuya ya da özel sektöre ait işyerlerine yerleştirilmesine,
c) Bakım tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi hâlinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine,
d) Sağlık tedbiri, çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbî bakım ve rehabilitasyonuna, bağımlılık yapan maddeleri kullananların tedavilerinin yapılmasına,
e) Barınma tedbiri, barınma yeri olmayan çocuklu kimselere veya hayatı tehlikede olan hamile kadınlara uygun barınma yeri sağlamaya yönelik tedbir anlamına gelmektedir.
Suça Sürüklenen Çocuğun Veya Suçun Mağduru Olan Çocuğun Kimlik Bilgileri Gizlenebilir Mi?
Çocuk Koruma Kanunu'nda düzenlenen tedbirlerden barınma tedbirine hükmolunması halinde, bu kişilerin talepleri hâlinde kimlikleri ve adresleri gizli tutulur.
Güvenlik Tedbirleri Ne Zaman Kaldırılır?
Tehlike altında bulunmadığının tespiti ya da tehlike altında bulunmakla birlikte veli veya vasisinin ya da bakım ve gözetiminden sorumlu kimsenin desteklenmesi suretiyle tehlikenin bertaraf edileceğinin anlaşılması hâlinde; çocuk, bu kişilere teslim edilir.
Çocuklara Özgü Güvenlik Tedbirlerinin Düzenlendiği TCK'nın 56.maddesinin Gerekçesi Nedir?
Çocuklara özgü güvenlik tedbirlerinin düzenlendiği TCK'nın 56.maddesinin gerekçesi "Çocuklara özgü güvenlik tedbirlerinin nelerden ibaret olduğu ve bunların ne suretle uygulanacağı hususlarında çocuklarla ilgili kanun içeriğinde düzenleme yapılması uygun görülmüştür." şeklindedir.
Çocuklara Özgü Güvenlik Tedbirlerinin Düzenlendiği Çocuk Koruma Kanunu'nun 5.maddesinin Gerekçesi Nedir?
Çocuklara Özgü güvenlik tedbirlerinin düzenlendiği Çocuk Koruma Kanunu'nun 5.Maddesinin Gerekçesi, "Madde ile, çocuklar hakkında alınacak koruyucu ve destekleyici tedbirler ayrıntılı ve karışıklığa yer vermeyecek biçimde düzenlenmiş, çocukların içinde bulundukları özel durumlar dikkate alınarak, her çocuğun kişisel özelliklerine uygun tedbirin alınması hedeflenmiştir.
Maddede düzenlenen tedbirler, öncelikli olarak, tehlike altındaki çocuğun doğal ortamı olan ailesinin yanında kalması temel esas olarak benimsenmiş, bu nedenle, ailesinin mali, sosyal, kültürel yönden desteklenmesine yönelik hükümlere de yer verilmiştir. Toplumsal kaynakların harekete geçirilmesi suretiyle, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının amaca yönelik yardımlarından yararlanılması esası benimsenmiştir.
Ancak, alınan her türlü tedbire rağmen, çocuğun içinde bulunduğu ortamda iyileşme olmayacağının anlaşılması hâlinde, diğer benzeri doğal ortamlarda tutulması, buna rağmen sonuç alınamaması hâlinde de en son çare olarak kurum hizmetlerinden yararlandırılması temel amaç olarak kabul edilmiştir." şeklinde düzenlenmiştir.
