Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Müsadere Nedir?
Türk Ceza Kanunu (TCK), suçtan elde edilen kazançların ve suçta kullanılan ya da suçun işlenmesine tahsis edilen eşyaların toplumun zararına kullanılmasını önlemek amacıyla eşya müsaderesi ve kazanç müsaderesi kavramlarını düzenlemiştir. TCK’nın 54. ve 55. maddelerinde ele alınan bu güvenlik tedbirleri, suçla mücadelede caydırıcılığı artırmayı ve adaleti sağlamayı hedefler. Güvenlik tedbiri olarak ele alınan müsadere genel hükümler içerisinde düzenlendiğinden dolayı bütün kanunlara uygulanabilir. Bu bağlamda, müsadere; suçun işlenmesine aracılık eden, suçtan elde edilen ya da hukuka aykırı şekilde edinilen malvarlığı unsurlarının devlet tarafından zorla geri alınmasını ifade eder.
Eşya Müsaderesi nedir?
Eşya müsaderesi, suçun işlenmesinde kullanılan, suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçun sonucu olarak elde edilen eşyaların, belli şartlar altında devlet tarafından mülkiyetine geçirilmesidir. İyiniyetli üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla, kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın müsaderesine hükmolunur.
Suçun işlenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan eşya, kamu güvenliği, kamu sağlığı veya genel ahlak açısından tehlikeli olması durumunda müsadere edilir. Eşyanın üzerinde iyiniyetli üçüncü kişiler lehine tesis edilmiş sınırlı ayni hakkın bulunması hâlinde müsadere kararı, bu hak saklı kalmak şartıyla verilir
Eşya müsaderesinin kapsamı nedir?
· Suçta kullanılan eşya: Suçun işlenmesinde kullanılan silah, araç, gereç veya başka nesneler.
· Suçtan elde edilen eşya: Suç işlenmesi sonucu doğrudan elde edilen mallar veya nesneler.
· Suçun işlenmesine tahsis edilen eşya: Suç için hazırlık aşamasında kullanılan veya suçta kullanılmak üzere bulundurulan araç-gereçler.
Eşya müsaderesinin şartları nelerdir?
Müsadere kararı verilebilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda:
-Kasten işlenen bir suçun varlığı: Müsadere uygulanabilmesi için suçun kasten işlenmiş olması gerekir. Taksirle işlenen suçlar, müsadere kapsamına girmez.
-Müsadereye konu bir eşyanın bulunması: Karar verilebilmesi için suçla ilişkili bir eşyanın mevcut olması gerekir. (Eşyanın yok olması durumunu aşağıda inceledik)
-Suç ve eşya arasında bir bağlantının bulunması: Eşyanın suçla doğrudan ilişkilendirilmesi zorunludur. Bu bağlantı çeşitli şekillerde kurulabilir:
Eşyanın suçun işlenmesinde kullanılması,
Suçun işlenmesi amacıyla eşyanın tahsis edilmesi,
Suç işlenmesi sonucunda eşyanın ortaya çıkması,
Suç işlenmesi için hazırlık amacıyla eşyanın temin edilmesi
-Müsadereye konu eşyanın iyiniyetli üçüncü kişilere ait olmaması şarttır.
Müsadere edilecek eşya yoksa ne yapılır?
Müsadere edilecek eşyanın, ortadan kaldırılması, elden çıkarılması, tüketilmesi veya müsaderesinin başka bir surette imkansız kılınması halinde; bu eşyanın değeri kadar para tutarının müsaderesine karar verilir.
Eşyanın müsaderesinde hakkaniyet nedir?
Suçta kullanılan eşyanın müsadere edilmesinin işlenen suça nazaran daha ağır sonuçlar doğuracağı ve bu nedenle hakkaniyete aykırı olacağı anlaşıldığında, müsaderesine hükmedilmeyebilir.
Müsaderede suç teşkil eden eşyalar nelerdir?
Üretimi, bulundurulması, kullanılması, taşınması, alım ve satımı suç oluşturan eşya, müsadere edilir.
Eşya müsaderesinde kısmi müsadere mümkün mü?
Bir şeyin sadece bazı kısımlarının müsaderesi gerektiğinde, tümüne zarar verilmeksizin bu kısmı ayırmak olanaklı ise, sadece bu kısmın müsaderesine karar verilir. Birden fazla kişinin paydaş olduğu eşya ile ilgili olarak, sadece suça iştirak eden kişinin payının müsaderesine hükmolunur.
Beraat kararı verilen durumda müsadere mümkün mü?
Beraat kararı alınması durumunda suça ilişkin eşyanın kişiye ait olması durumunda eşya müsadere edilmez ve iade olunur ancak kişi beraat etmesine rağmen eşya suça ilişkin ise incelemeye konu olup suçun aydınlatılması için müsadereye tabi tutulabilir.
Müsadere kararına itiraz mümkün mü?
CMK 259’e göre 256 ncı maddeye göre verilecek hükümlere karşı Cumhuriyet savcısı, katılan ve 257 nci maddede belirlenen kişiler için istinaf yolu açıktır. Müsadere kararı verilmesi gereken hâllerde, kamu davası açılmamış veya kamu davası açılmış olup da esasla beraber bir karar verilmemişse; karar verilmesi için, Cumhuriyet savcısı veya katılan, davayı görmeye yetkili mahkemeye başvurabilir. Kamu davası açılmış olup da iade edilmesi gereken eşya veya malvarlığı değerleri ile ilgili olarak esasla birlikte bir karar verilmemiş olması durumunda, mahkemece re'sen veya ilgililerin istemi üzerine bunların iadesine karar verilir. Verilecek kararlar, duruşmalı olarak verilir. Müsadere veya iade olunacak eşya veya diğer malvarlığı değerleri üzerinde hakkı olan kimseler de duruşmaya çağrılır. Bu kişiler, sanığın sahip olduğu hakları kullanabilirler. Çağrıya uymamaları, işlemin ertelenmesine neden olmaz ve hükmün verilmesini engellemez.
8. yargı paketiyle Ceza Muhakemesindeki istinaf süresi değişmiş ve iki hafta olmuştur. Böylece müsadere kararına iki hafta içinde itiraz mümkündür.
Müsadere ve el koyma arasındaki fark nedir?
-El koyma kararına CMK 123 ve devamında yer verilmiştir. Müsadereye ise CMK 256 ve TCK 54-55’te yer verilmiştir.
-El koyma koruma tedbiri ve geçici bir önlemdir. Müsadere ise ceza yaptırımıdır ve geçici değildir.
-El koyma kararını savcı belirli durumlarda verebilirken müsadere kararını sadece hakim verebilir.
-El koyma karardan önce verilir ve mülkiyet hakkını bir süre sınırlarken müsadere mülkiyet hakkını ve tasarruf yetkisini tamamen ortadan kaldırır.
Samsun ceza avukatı
Samsun avukat