Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Kazanç Müsaderesi Nedir? Müsadereye İtiraz TCK 55 - Samsun Avukat
Müsaderesi nedir?
Türk Ceza Kanunu (TCK), suçtan elde edilen kazançların ve suçta kullanılan ya da suçun işlenmesine tahsis edilen eşyaların toplumun zararına kullanılmasını önlemek amacıyla eşya müsaderesi ve kazanç müsaderesi kavramlarını düzenlemiştir. TCK’nın 54. ve 55. maddelerinde ele alınan bu güvenlik tedbirleri, suçla mücadelede caydırıcılığı artırmayı ve adaleti sağlamayı hedefler. Güvenlik tedbiri olarak ele alınan müsadere genel hükümler içerisinde düzenlendiğinden dolayı bütün kanunlara uygulanabilir. Bu bağlamda, müsadere; suçun işlenmesine aracılık eden, suçtan elde edilen ya da hukuka aykırı şekilde edinilen malvarlığı unsurlarının devlet tarafından zorla geri alınmasını ifade eder.
Kazanç Müsaderesi Nedir?
Suç işlenmesi sonucunda elde edilen ekonomik kazançların devlet tarafından alınmasını ifade eden bir güvenlik tedbiridir. Bu tedbir, suçun doğrudan sonucu olan maddi kazançların toplum aleyhine kullanılmasını önlemek ve suçun ekonomik faydasını ortadan kaldırmak amacıyla uygulanır. Suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların müsaderesine karar verilir.
Kazanç müsaderesinin kapsamı nedir?
Suçtan elde edilen kazançlar: Suç işlenmesiyle doğrudan elde edilen ekonomik değerler (örneğin, hırsızlık sonucu elde edilen para).
Kazancın dönüştürüldüğü değerler: Suçtan elde edilen kazançla satın alınan mal veya mülkler. Örneğin, dolandırıcılık yoluyla elde edilen parayla alınan bir araba da kazanç müsaderesi kapsamına girer.
Kazançtan doğan gelirler: Suçtan elde edilen kazancın getirdiği faiz, kira, kâr gibi ikincil gelirler
Müsadere edilecek kazanç yoksa ne yapılır?
Müsadere konusu eşya veya maddi menfaatlere el konulamadığı veya bunların merciine teslim edilmediği hallerde, bunların karşılığını oluşturan değerlerin müsaderesine hükmedilir.
Kazancın mağdura iadesinde müsadere yapılır mı?
Müsadere kararı verilebilmesi için maddi menfaatin suçun mağduruna iade edilememesi gerekir.
Kazanç müsaderesinin şartları nelerdir?
· Kasıtlı bir suç işlenmelidir.
· Kazanç suça bağlı olarak elde edilmiş olmalıdır
· Menfaatin suçun mağduruna iade edilmemesi
Müsadere kararına itiraz mümkün mü?
CMK 259’e göre 256 ncı maddeye göre verilecek hükümlere karşı Cumhuriyet savcısı, katılan ve 257 nci maddede belirlenen kişiler için istinaf yolu açıktır. Müsadere kararı verilmesi gereken hâllerde, kamu davası açılmamış veya kamu davası açılmış olup da esasla beraber bir karar verilmemişse; karar verilmesi için, Cumhuriyet savcısı veya katılan, davayı görmeye yetkili mahkemeye başvurabilir. Kamu davası açılmış olup da iade edilmesi gereken eşya veya malvarlığı değerleri ile ilgili olarak esasla birlikte bir karar verilmemiş olması durumunda, mahkemece re'sen veya ilgililerin istemi üzerine bunların iadesine karar verilir. Verilecek kararlar, duruşmalı olarak verilir. Müsadere veya iade olunacak eşya veya diğer malvarlığı değerleri üzerinde hakkı olan kimseler de duruşmaya çağrılır. Bu kişiler, sanığın sahip olduğu hakları kullanabilirler. Çağrıya uymamaları, işlemin ertelenmesine neden olmaz ve hükmün verilmesini engellemez.
8. yargı paketiyle Ceza Muhakemesindeki istinaf süresi değişmiş ve iki hafta olmuştur. Böylece müsadere kararına iki hafta içinde itiraz mümkündür.
Tedavül etmeyen paralarla suç eşyası ve malvarlığı değerleri hakkında verilen müsadere ve iade kararları aşağıdaki şekilde yerine getirilir:
Sahibine iadesine karar verilen eşya, kimliğini ispatlamaya yeterli bir belgeye dayanılarak suç eşyası esas kaydındaki hanesine işaret olunarak imza, mühür veya parmak izi alınmak suretiyle sahibine, yasal temsilcisine veya vekiline teslim ve tesellüm tutanağı ile teslim olunur. Bu işlemler, Cumhuriyet savcısının huzurunda yerine getirilir ve düzenlenen teslim ve tesellüm tutanağına Cumhuriyet savcısı ve emanet memurunun imzaları ile şerh verilir. Eşyanın verileceği yer resmî bir kuruluş ise yazı ile o dairenin amirine yahut yetkili memuruna alındı karşılığında teslim edilir. İadesine karar verilen suç eşyası yabancı uyruklu bir kimseye ait ise müracaatı hâlinde kendisine veya yabancının uyruğu bulunduğu devletin sefaret veya konsolosluklarına gönderilir. Müsadere konusu eşya veya maddî menfaatlere elkonulamadığı veya merciine teslim edilemediği hâllerde, bunların karşılığını oluşturan değerlerin müsaderesine ilişkin verilen kesinleşmiş karar örneği mahkemesince doğrudan bulunduğu yerin en büyük mal memurluğuna gönderilir.Bu kararların infazı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yapılır.
Bankaya yatırılmış paraların müsadere ve iadesine ilişkin işlemler
Bankaya yatırılmış olan para hakkında verilen müsadere ve iade kararları aşağıdaki şekilde yerine getirilir:
Paranın sahibine iadesi, ilgilinin müracaatı hâlinde Cumhuriyet başsavcılığınca bu hususta bankaya yazılacak yazı üzerine banka tarafından yapılır. Banka tarafından gönderilecek iade işlemini gösteren dekonta istinaden reddiyat makbuzu düzenlenerek kaydı kapatılır. Müsadere hâlinde, yine reddiyat makbuzu düzenlenerek, para, imza karşılığında mahallin en büyük mal memurluğuna yatırılır; alınacak makbuzun numarası, suç eşyası esas kaydındaki özel hanesine işlenir ve makbuz ilgili kartonunda saklanır.
Müsadere ve el koyma arasındaki fark nedir?
-El koyma kararına CMK 123 ve devamında yer verilmiştir. Müsadereye ise CMK 256 ve TCK 54-55’te yer verilmiştir.
-El koyma koruma tedbiri ve geçici bir önlemdir. Müsadere ise ceza yaptırımıdır ve geçici değildir.
-El koyma kararını savcı belirli durumlarda verebilirken müsadere kararını sadece hakim verebilir.
-El koyma karardan önce verilir ve mülkiyet hakkını bir süre sınırlarken müsadere mülkiyet hakkını ve tasarruf yetkisini tamamen ortadan kaldırır.
Samsun avukat
Samsun avukat