top of page

Yurt Dışına Çıkış Yasağı - Samsun Avukat

Adli kontrol nedir?

Bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada, 100 üncü maddede belirtilen tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, şüphelinin tutuklanması yerine adlî kontrol altına alınmasına karar verilebilir. Kanunda tutuklama yasağı öngörülen hallerde de, adlî kontrole ilişkin hükümler uygulanabilir.

 

Adli kontrol türleri nelerdir?

a) Yurt dışına çıkamamak.

b) Hakim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak.

c) Hakimin belirttiği merci veya kişilerin çağrılarına ve gerektiğinde meslekî uğraşlarına ilişkin veya eğitime devam konularındaki kontrol tedbirlerine uymak.

d) Her türlü taşıtları veya bunlardan bazılarını kullanamamak ve gerektiğinde kaleme, makbuz karşılığında sürücü belgesini teslim etmek.

e) Özellikle uyuşturucu, uyarıcı veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığından arınmak amacıyla, hastaneye yatmak dahil, tedavi veya muayene tedbirlerine tâbi olmak ve bunları kabul etmek.

f) Şüphelinin parasal durumu göz önünde bulundurularak, miktarı ve bir defada veya birden çok taksitlerle ödeme süreleri, Cumhuriyet savcısının isteği üzerine hâkimce belirlenecek bir güvence miktarını yatırmak.

g) Silah bulunduramamak veya taşıyamamak, gerektiğinde sahip olunan silâhları makbuz karşılığında adlî emanete teslim etmek.

h) Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim tarafından miktarı ve ödeme süresi belirlenecek parayı suç mağdurunun haklarını güvence altına almak üzere aynî veya kişisel güvenceye bağlamak.

i) Aile yükümlülüklerini yerine getireceğine ve adlî kararlar gereğince ödemeye mahkûm edildiği nafakayı düzenli olarak ödeyeceğine dair güvence vermek.

j) Konutunu terk etmemek.

k) Belirli bir yerleşim bölgesini terk etmemek.

l) Belirlenen yer veya bölgelere gitmemek.

 

Hamile kişiye verilecek adli kontrol kararında usul nedir?

Maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremediği 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca tespit edilen şüpheli ile gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadın şüphelinin tutuklanması yerine adlî kontrol altına alınmasına karar verilebilir. Hakkında mahkûmiyet hükmü verilmiş ve bu hükümle ilgili olarak istinaf veya temyiz kanun yoluna başvurulmuş olması hâlinde, UYAP kayıtlarını incelemek suretiyle hükmü veren ilk derece mahkemesi de adlî kontrol kararı verebilir.

 

Adli kontrol tedbiri cezadan düşürülür mü?

Adlî kontrol altında geçen süre, şahsî hürriyeti sınırlama sebebi sayılarak cezadan mahsup edilemez. Bu hüküm, maddenin üçüncü fıkrasının (e) ve (j) bentlerinde belirtilen hallerde uygulanmaz. Ancak, (j) bendinde belirtilen konutunu terk etmemek yükümlülüğü altında geçen her iki gün, cezanın mahsubunda bir gün olarak dikkate alınır. Kanunlarda öngörülen tutukluluk sürelerinin dolması nedeniyle salıverilenler hakkında adlî kontrole ilişkin hükümler uygulanabilir.

 

Adli kontrol kararı ve hükmedecek merciler nelerdir?

Şüpheli, Cumhuriyet savcısının istemi ve sulh ceza hâkiminin kararı ile soruşturma evresinin her aşamasında adlî kontrol altına alınabilir.  Hâkim, Cumhuriyet savcısının istemiyle, adlî kontrol uygulamasında şüpheliyi bir veya birden çok yeni yükümlülük altına koyabilir; kontrolun içeriğini oluşturan yükümlülükleri bütünüyle veya kısmen kaldırabilir, değiştirebilir veya şüpheliyi bunlardan bazılarına uymaktan geçici olarak muaf tutabilir. Şüpheli veya sanığın adli kontrol yükümlülüğünün devamının gerekip gerekmeyeceği hususunda en geç dört aylık aralıklarla; soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi, kovuşturma evresinde ise resen mahkeme tarafından 109 uncu madde hükümleri göz önünde bulundurularak karar verilir.


Yurt dışı çıkış yasağı kararının süresi nasıl hesaplanır?

-Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hâllerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilir.

-Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, adli kontrol süresi en çok üç yıldır. Bu süre, zorunlu hâllerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı,

-Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda dört yılı geçemez. Bu maddede öngörülen adli kontrol süreleri, çocuklar bakımından yarı oranında uygulanır.

 

Yurt dışı çıkış yasağı kararına uymamanın sonucu nedir?

Adlî kontrol hükümlerini isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir. Hakkında mahkûmiyet hükmü verilmiş ve bu hükümle ilgili olarak istinaf veya temyiz kanun yoluna başvurulmuş olması hâlinde, UYAP kayıtlarını incelemek suretiyle hükmü veren ilk derece mahkemesi de tutuklama kararı verebilir. Azami tutukluluk süresinin dolması nedeniyle verilen adli kontrol tedbirinin ihlali hâlinde de uygulanabilir. Ancak, bu durumda tutuklama süresi ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde dokuz aydan, diğer işlerde iki aydan fazla olamaz.

 

Yurt dışı çıkış yasağı kararı nasıl kaldırılır?

Yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol kararına, kararın öğrenildiği tarihten itibaren iki hafta içinde itiraz edilebilir. Şüpheli veya sanığın itirazı üzerine, Cumhuriyet savcısının görüşünü aldıktan sonra hâkim veya mahkeme beş gün içinde karar verebilir. Adli kontrole ilişkin kararlara itiraz edilebilir.

 

Yurt dışı çıkış yasağı hangi suçlarda uygulanır?

Yurt dışı çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiridir. Genel olarak Yurt dışı çıkış yasağı, tutuklama nedeninin  var olduğu ama tutuklama durumunun ağır kalacağı durumlarda uygulanır.

a) Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa.

b) Şüpheli veya sanığın davranışları;

1. Delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme,

2. Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma, Hususlarında kuvvetli şüphe oluşturuyorsa.

Aşağıdaki suçların işlendiği hususunda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde, tutuklama nedeni var sayılabilir:

a) 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;

1. Soykırım ve insanlığa karşı suçlar (madde 76, 77, 78),

2. Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti (madde 79, 80)

3. Kasten öldürme (madde 81, 82, 83),

4. Kasten yaralama (madde 86, fıkra 3, bent b, e ve f) ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama (madde 87),

5. İşkence (madde 94, 95)

6. Cinsel saldırı (birinci fıkra hariç, madde 102),

7. Çocukların cinsel istismarı (madde 103),

8. Hırsızlık (madde 141, 142) ve yağma (madde 148, 149),

9. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti (madde 188),

10. Suç işlemek amacıyla örgüt kurma (iki, yedi ve sekizinci fıkralar hariç, madde 220),

11. Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar (madde 302, 303, 304, 307, 308),

12. Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar (madde 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315), b) 10.7.1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda tanımlanan silah kaçakçılığı (madde 12) suçları.

c) 18.6.1999 tarihli ve 4389 sayılı Bankalar Kanununun 22 nci maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarında tanımlanan zimmet suçu.

d) 10.7.2003 tarihli ve 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda tanımlanan ve hapis cezasını gerektiren suçlar.

e) 21.7.1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 68 ve 74 üncü maddelerinde tanımlanan suçlar.

f) 31.8.1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 110 uncu maddesinin dört ve beşinci fıkralarında tanımlanan kasten orman yakma suçları.

g) 6/10/1983 tarihli ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 33 üncü maddesinde sayılan suçlar.

h) 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen suçlar.

i) Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu.

j) Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu.

 

Yurt dışı çıkış yasağı almış olan kişi pasaport çıkarabilir mi?

Yurt dışına çıkmaları; mahkemelerce yasaklananlara, ve terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen yurtdışındaki her türlü eğitim, öğretim ve sağlık kuruluşları ile vakıf, dernek veya şirketlerin kurucu ve yöneticisi olduğu veya bu yerlerde çalıştığı İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere pasaport veya seyahat vesikası verilmez. Ancak, yabancı memleketlere gitmeleri mahkemelerce yasaklananlar dışında kalanlara, zaruri hallerde Cumhurbaşkanının onayı ile pasaport veya pasaport yerine geçen seyahat vesikası verilebilir. Birinci fıkrada yazılı makamlar tarafından pasaport verilmesi veya yurt dışına çıkması yasaklananlarla, yurt dışında kalmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu tespit edilenlerin süreleri dolan pasaportları yenilenmez, kendilerine Türkiye'ye dönmeleri için seyahat vesikası verilir.

 

Yurt dışına çıkış yasağı nasıl öğrenilir?

Yurt dışına çıkış yasağına sahip olup olmadığınızdan endişe ediyorsanız bulunduğunuz veyahut bir dosyanız mevcut ise dosyanızın bulunduğu il/ilçenin adliyesine gidip savcılık ön bürodan kendi yurt dışı çıkış yasağınızın bulunup bulunmadığını sorgulayabilirsiniz.

Yurt dışına çıkış yasağı, yurt dışına çıkış yasağı nedir, yurt dışı çıkış yasağı kaldırma, yurt dışı çıkış yasağı sorgulama, adli kontrol yurt dışına çıkış yasağı, ceza hukuku yurt dışı çıkış yasağı, yurt dışı yasağı itiraz, yurt dışı çıkış yasağı nasıl kaldırılır, mahkeme yurt dışı çıkış yasağı, yurt dışı çıkış yasağı süresi, yurt dışı çıkış yasağı kararına itiraz, yurt dışı çıkış yasağı kimlere uygulanır, yurt dışı çıkış yasağı mahkeme kararı, yurt dışı çıkış yasağı olanlar ne yapmalı, yurt dışı çıkış yasağı kanun maddesi, pasaport tahdidi, pasaporta konulan şerhler, yurt dışı çıkış yasağı sorgulama e-devlet, yurt dışı yasağı kaldırma dilekçesi, Samsun adam öldürme davası avukatı, Samsun taksirle öldürme davası avukatı, Samsun kasten yaralama davası avukatı, Samsun taksirle yaralama davası avukatı, Samsun işkence davası avukatı, Samsun eziyet davası avukatı, Samsun tehdit davası avukatı, Samsun şantaj davası avukatı, Samsun cebir davası avukatı, Samsun cinsel saldırı davası avukatı, Samsun çocuk istismarı davası avukatı, Samsun cinsel taciz davası avukatı, Samsun hırsızlık davası avukatı, Samsun yağma (gasp) davası avukatı, Samsun dolandırıcılık davası avukatı, Samsun nitelikli dolandırıcılık davası avukatı, Samsun güveni kötüye kullanma davası avukatı, Samsun mala zarar verme davası avukatı, Samsun suç eşyasının satın alınması davası avukatı, Samsun uyuşturucu ticareti davası avukatı, Samsun uyuşturucu kullanma davası avukatı, Samsun sahtecilik davası avukatı, Samsun resmi belgede sahtecilik davası avukatı, Samsun özel belgede sahtecilik davası avukatı, Samsun rüşvet davası avukatı, Samsun irtikap davası avukatı, Samsun zimmet davası avukatı, Samsun ihaleye fesat karıştırma davası avukatı, Samsun edimin ifasına fesat karıştırma davası avukatı, Samsun görevi kötüye kullanma davası avukatı, Samsun görevi ihmal davası avukatı, Samsun kaçakçılık davası avukatı, Samsun tefecilik davası avukatı, Samsun resmi sıfatı kullanarak suç işleme davası avukatı, Samsun örgütlü suçlar davası avukatı, Samsun silahlı örgüt davası avukatı, Samsun silah kaçakçılığı davası avukatı, Samsun parada sahtecilik davası avukatı, Samsun fuhuş davası avukatı, Samsun insan ticareti davası avukatı, Samsun casusluk davası avukatı, Samsun devletin birliğini bozma davası avukatı, Samsun anayasal düzeni ihlal davası avukatı, Samsun terör suçları davası avukatı, Samsun trafik güvenliğini tehlikeye sokma davası avukatı, Samsun çevreye zarar verme davası avukatı, Samsun bilişim suçları davası avukatı, Samsun özel hayatın gizliliğini ihlal davası avukatı, Samsun haberleşme gizliliğini ihlal davası avukatı, Samsun konut dokunulmazlığını ihlal davası avukatı, Samsun kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme davası avukatı, samsun ceza avukatı, ceza avukatı samsun, samsun avukat, avukat samsun, samsun ceza davası avukatı, ceza davası avukatı samsun, samsun hukuk bürosu, samsun adli kontrol avukatı, samsun ağır ceza avukatı, samsun ağır ceza davası avukatı,
Yurt Dışına Çıkış Yasağı

Yorumlar

Fikirlerinizi Paylaşınİlk yorumu siz yazın.
Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatıSamsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı
000

                            Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Avukatlık Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne uygun şekilde tasarlanmıştır. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar için kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.
www.alyuzkanberhukuk.com      

©2024 Avukat Taha Alyüz

bottom of page