Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721

Günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşması ve öncesinde pandemi döneminin etkisi ile tüm dünyada uyuşturucu madde kullanımı ve uyuşturucu madde ticareti suçunda büyük oranda bir artış yaşanmaktadır.
Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Ticareti Suçu Nedir?
Türk Ceza Kanunu’na göre uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri imal eden, ithal eden veya ihraç eden kişi cezalandırılmaktadır. Bu suçun faili uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi imal, ihraç veya ithal eden iken suçtan zarar gören ise kamudur.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunun uyuşturucu madde kullanmak suçundan farkı nedir?
Uygulamada çok karıştırılan bu iki suç tipinin ayırt edilmesindeki önemli hususlar; uyuşturucu maddenin miktarı, nasıl muhafaza edildiği vb. durumlardır.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunda yargılama nasıl olmaktadır?
Bu suç tipinde yargılama, ihbar veya şikayet ile başlayıp, şüphelinin ifadesinin alınması sonrasında Cumhuriyet Savcısı’nın iddianameyi düzenleyip ilgili mahkemeye göndermesi ile devam etmektedir. Burada önemli olan bir diğer husus, şüpheli/sanığın tutuklanma ihtimalinin bulunmasıdır. Tutuklama, delillerin toplanmasını kolaylaştırmak, şüpheli/sanığın kaçmasını engellemek adına şüpheli/sanık adına uygulanan, tedbir mahiyetindeki bir durumdur. Kişinin tutuklanmış olması demek yargılamanın son bulup, failin cezalandırıldığı anlamına gelmemektedir. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti suçunu konu alan ceza davaları son derece titiz bir çalışma aramaktadır. Bu nedenle bu davada bir avukattan hukuki destek alınması gerekmektedir.
Uyuşturucu maddeyi ruhsatsız olarak satan, sevk eden, naklede, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişinin cezası nedir?
Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen veya satılan kişinin çocuk olması hâlinde, veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası on beş yıldan az olamaz.
Hangi uyuşturucu cezayı artırır?
Yukarıdaki fıkralarda belirtilen uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin eroin, kokain, morfin, bazmorfin, sentetik kannabinoid ve türevleri, sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri veya amfetamin ve türevleri olması verilecek cezayı yarı oranında artırır.
Uyuşturucu maddenin satışının nerede yapılması cezayı artırır?
Fiillerin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi hâlinde ceza yarı oranında artırılır.
Uyuşturucu ticaretinin örgüt halinde yapılmasının cezaya etkisi nedir?
Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Uyuşturucu madde üretiminde kullanılan maddenin ithali, imali, satın alınması, sevk edilmesi, nakledilmesi, depolanması veya ihrac ının cezaya etkisi nedir?
Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine bağlı olan maddeyi ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, sevk eden, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, sekiz yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Hangi meslek mensuplarının uyuşturucu ticareti suçu işlemesi cezayı artırır?
Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Ticareti suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Uyuşturucu madde kullanılmasını kolaylaştıran kişiye ne ceza verilir?
Özel yer, donanım veya malzeme sağlayan, Kullananların yakalanmalarını zorlaştıracak önlemler alan, Kullanma yöntemleri konusunda başkalarına bilgi veren,
Kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Uyuşturucu kullanılmasını özendiren kişiye ne ceza verilir?
Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren veya bu nitelikte yayın yapan kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır
Konu ile ilgili bazı yargıtay kararları
‘’…Uyuşturucu Maddelere Dair 1961 Tek Sözleşmesi'nin 1. maddesinin 1-n bendinde yer alan, "İmal deyimi: İstihsal hariç, uyuşturucu madde elde edilmesini mümkün kılan bütün işlemleri ifade eder ve uyuşturucu maddelerin arıtılması ve diğer uyuşturucu maddelere dönüştürülmesi işlemlerini kapsar" şeklindeki uyuşturucu madde imal tanımı ile, sanıktan elde edilen uyuşturucu madde, uyuşturucu maddenin imal edildiği iddia edilen yerin çevresinden elde edilen alet ve malzemeler nazara alınarak sanık tarafından uyuşturucu madde imal edilip edilmediği hususunda 14.04.1982 tarih ve 2659 sayılı Adli Tıp Kurumu Kanunu'nun 7. maddesi ile kurulmuş bulunan Adli Tıp Beşinci İhtisas Kurulu'ndan mütalaa alınarak, suç niteliğinin tayin ve takdiri gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde uyuşturucu madde imal etmek suçundan hüküm kurulması…’’ (Yargıtay 10.Ceza Dairesi 2007/15034 E., 2007/13545 K.)
‘’..Sanıklar ... ve ... hakkında, uyuşturucu madde ticareti yaptığı iddiasıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188/3. maddesi gereğince cezalandırılması talebiyle açılan kamu davasının yargılaması neticesinde, sanıkların eyleminin 5237 sayılı Kanun’un 191. maddesinde düzenlenen uyuşturucu madde kullanma suçunu oluşturduğunun kabul edilmesi karşısında, 28/06/2014 tarihli ve 29044 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 68. maddesi ile yeniden düzenlenen 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesinin 8. fıkrasında “Bu Kanunun; a) 188 inci maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, b) 190'ıncı maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, suçundan dolayı yapılan kovuşturma evresinde, suçun münhasıran bu madde kapsamına girdiğinin anlaşılması hâlinde, sanık hakkında bu madde hükümleri çerçevesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilir.” şeklindeki düzenleme göz önüne alınarak, 5271 sayılı Kanun’un 231/6. maddesinde belirtilen şartlar aranmaksızın sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesinin yasal bir zorunluluk olduğu gözetilmeden, yazılı şekilde sanıkların beraatine ve uyuşturucu kullanmak suçundan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi, kanuna aykırı olup, kanun yararına bozma talebi yerinde görülmüştür…’’ (Yargıtay 20.Ceza Dairesi 2017/2698 E. , 2017/5364 K.)
‘’…Her ne kadar sanık, arkadaşı olan tanık Hüseyin'e para talep etmeden iki fişek esrar verdiğini beyan etmiş ise de; sanıktan ya da sanığın uyuşturucu madde sattığı iddia edilen Hüseyin'den uyuşturucu madde ele geçirilmemiş, uyuşturucu kullandığının teknik yöntemlerle belirlenmemiş olması nedeniyle sanığın sattığı iddia edilen maddenin miktarı veya TCK'nın 188. maddesi kapsamında uyuşturucu madde özelliği taşıyıp taşımadığının teknik olarak belirlenememiş olması karşısında; soyut ikrar dışında, atılı suçu işlediğini somut bir olgu olarak ortaya koyan, her türlü şüpheden uzak, mahkûmiyetine yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından sanığın beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi…’’ (Yargıtay 20.Ceza Dairesi 2015/13405 E. , 2017/4395 K.)
Samsun Ceza Avukatı
Samsun Ceza Avukatı
