Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721

İşçinin haklı nedenle feshi halleri İş Kanunu Madde 24’de 3 başlık altında sayılıştır;
1- Sağlık Sebepleri
2- Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri
3- Zorlayıcı sebepler
İşçinin haklı nedenle feshi halinde durumunda kazanımlarını koruyacağı için işten ayrılma durumlarında bu nedenlerle çıkıldığının belirtilmesi önemlidir.
İşçinin Sağlık Nedeniyle Haklı Feshi Halleri Nelerdir?
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa işçi haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilir.
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulması durumunda da işçi aynı şekilde haklı sebeple feshi hakkına sahip olacaktır.
Ahlak ve İyiniyet Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri Nedeniyle Feshi Halleri Nelerdir?
a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltması halinde,
b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.
Zorlayıcı Nedenlerden Dolayı Haklı Feshi Halleri Nelerdir?
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkması durumunda işçi haklı feshi hakkına sahip olacaktır.
İş sağlığı güvenliği Kanununa göre işçinin haklı feshi nedenleri nelerdir?
İş sağlığı güvenliği Kanunu madde 13’e göre İş sözleşmesiyle çalışanlar, talep etmelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda, tabi oldukları kanun hükümlerine göre iş sözleşmelerini feshedebilir. Toplu sözleşme veya toplu iş sözleşmesi ile çalışan kamu personeli, bu maddeye göre çalışmadığı dönemde fiilen çalışmış sayılır.
Sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununa göre işçinin haklı feshi nedenleri nelerdir?
Sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu madde 70’e göre Kanun dışı lokavt yapılması hâlinde işçiler iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. İşveren, bu işçilerin lokavt süresine ilişkin iş sözleşmesinden doğan bütün haklarını bir iş karşılığı olmaksızın ödemek ve uğradıkları zararları tazmin etmekle yükümlüdür.

Samsun Avukat
Samsun Avukat