Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Suçta tekerrür ne demektir?
Ceza yargılaması sonucunda kişiye verilen ceza, infaz hukukunun uygun gördüğü usuller çerçevesinde infaz edilmektedir. Tekerrür uygulaması, kişi hakkında kesinleşen bir ceza sonrasında belirli bir süre içinde ikinci defa suç işlenmesidir. Bu şekilde işlenen suçlar sonucu verilen cezalar mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilir.
Suçta tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için hangi şartlar aranır?
1.İlk suç bakımından kesinleşmiş bir hapis cezası bulunmalıdır.
Suçta tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için öncelikle kesinleşmiş bir hapis cezasının bulunması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, ilk cezanın infaz edilmiş olmasının şart olarak aranmayışıdır. Tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için ilk suç sebebiyle hükmolunan cezanın kesinleşmesi yeterlidir.
2.İkinci suç, kanunda belirlenen süreler içinde işlenmelidir.
Suçta tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için, kesinleşmiş ilk cezadan sonra kanunda belirlenen süreler içerisinde ikinci bir suçun işlenmesi gerekmektedir. Bu süreler;
-Beş yıldan fazla süreyle hapis cezasına mahkûmiyet halinde, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren beş yıl,
-Beş yıl veya daha az süreli hapis ya da adlî para cezasına mahkûmiyet halinde, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren üç yıldır. Bu süreler geçtikten sonra işlenen suçlar hakkında tekerrür hükümleri uygulanmaz.
3.İşlenen iki suçun da niteliği aynı olmalıdır.
Tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için işlenen iki suçun niteliğinin aynı olması gerekmektedir. Suçun türünün aynılığı ile suçun aynılığı karıştırılmamalıdır. Burada bahsettiğimiz husus;
Kasten işlenen suçlarla kasten işlenen suçlar hakkında,
Taksirle işlenen suçlar ile taksirle işlenen suçlar hakkında,
Sırf askeri suçlarla sırf askeri suçlar hakkında tekerrür hükümlerinin uygulanmasıdır.
Örneğin Kasten yaralama suçu ile kasten öldürme suçu arasında tekerrür hükümleri uygulanabilecekken; kasten öldürme suçu ile taksirle yaralama suçu arasında tekerrür hükümleri uygulanamayacaktır.
4.Hükmedilen cezalar hapis cezası olmalıdır.
Suçta tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için hükmedilen cezaların hürriyeti bağlayıcı cezalar yani hapis cezası olması gerekmektedir.
Suçta Tekerrürün sonuçları nelerdir?
Suçta tekerrür hükümlerinin uygulanmasının uygulamadaki sonuçları şunlardır:
-Tekerrür halinde, sonraki suça ilişkin kanun maddesinde seçimlik olarak hapis cezası ile adlî para cezası öngörülmüşse, hapis cezasına hükmolunur.
-Tekerrür halinde hükmolunan ceza, mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilir.
-Mükerrir hakkında cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. İnfaz hâkimi, mükerrir hakkında cezanın infazının tamamlanmasından sonra başlamak ve bir yıldan az olmamak üzere denetim süresi belirler.
Tekerrür hükümlerinin uygulanması halinde denetim süresi ne kadar?
Mükerrirlere yükletilecek denetim süresi, mükerrir hakkında cezanın infazının tamamlanmasından sonra başlamak ve bir yıldan az olamamaktadır. nfaz hâkimi, mükerrir hakkında denetim süresinin uzatılmasına karar verebilir. Denetim süresi en fazla beş yıla kadar uzatılabilir.
Cezanın infazı tamamlandıktan sonra devam eden denetim süresi içinde, bu madde hükümlerine göre kendilerine yüklenen yükümlülüklere ve yasaklara aykırı hareket eden mükerrirler, infaz hâkimi kararı ile disiplin hapsine tabi tutulur. Disiplin hapsinin süresi on beş günden az ve üç aydan fazla olamaz
Tekerrür hükümleri uygulanan biri cezasının ne kadarını ceza infaz kurumunda geçirir?
Tekerrür halinde işlenen suçtan dolayı mahkum olunan kişi;
-Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının otuzdokuz yılının,
-Müebbet hapis cezasının otuzüç yılının,
-Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuziki yılının,
-Süreli hapis cezasının üçte ikisinin İnfaz kurumunda iyi hâlli olarak çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilir. Ancak, koşullu salıverilme oranı üçte ikiden fazla olan suçlar bakımından tabi oldukları koşullu salıverilme oranı uygulanır.
İkinci kez mükerrirlerin durumu ne olacaktır?
Kişinin işlediği bir suçun kesinleşmesinden sonra kanunda belirtilen süreler ve şartlar dahilinde tekrar suç işlemesi halinde tekerrür hükümleri uygulanmaktadır. Kişinin mükerir hale gelmesinden sonra tekrar suç işlemesi halinde tekrar tekerrür hükümleri uygulanmaktadır. Bu durumda kişiye ikinci kez mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanacaktır. İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez. Hükümlü hakkında ikinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanacağı hükümde belirtilir. Koşullu salıverilme, kişinin cezasının bir kısmını ceza infaz kurumunda çektikten sonra, kalan süresini ceza infaz kurumu dışında çekmesi demektir. Koşullu salıverilmenin temel amacı, kişinin cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra topluma yeniden kazandırılmasını sağlamaktadır. İkinci kez mükerrir olan kişi koşullu salıverilme hükümlerinden faydalanamayacak, dolayısıyla cezasının tamamını ceza infaz kurumunda çekecektir.
4/4 mükerrir ne demektir?
4/4 mükerrir, hakkında hükmedilen hapis cezasının tamamının ceza infaz kurumunda çektirilmesi demektir.
Hangi durumlarda tekerrür hükümleri uygulanmaz?
Fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişilerin işlediği suçlar dolayısıyla tekerrür hükümleri uygulanmaz. Yine farklı nitelikteki suçlar arasında, örneğin kasıtlı suçlarla taksirli suçlar arasında veya taksirli suçlar ile sırf askeri suçlar arasında tekerrür hükümleri uygulanmayacaktır. Genel af halinde tekerrür hükümleri uygulanmamaktadır. Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar. Genel afta durum böyleyken özel af halinde tekerrür hükümleri uygulanmaya devam edecektir. Yine Cezaya bağlı olan veya hükümde belirtilen hak yoksunlukları, özel affa rağmen etkisini devam ettirir.
Yabancı ülke mahkemelerinde verilen hükümler hakkında tekerrür hükümleri uygulanmamaktadır. Ancak bu kuralın bir istisnası bulunmaktadır. Aşağıda verilen suçlar hakkında yabancı mahkemelerce verilen hükümler hakkında da tekerrür hükümleri uygulanabilmektedir. Bu suçlar:
-Kasten öldürme,
-Kasten yaralama,
-Yağma,
-Dolandırıcılık,
-Uyuşturucu
-Uyarıcı madde imal ve ticareti
-Parada veya kıymetli damgada sahtecilik suçlarıdır.

Samsun avukat
Samsun avukat