Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721

Hukukta birçok alan bulunmaktadır. Bu alanlardan en çok duyulanı ve bilineni de ceza hukukudur. Ceza hukukunda görülen davalara ceza davası denilmektedir. Ceza davası, hakkında suç işlendiğine dair yeterli şüphe bulunan kişinin, Cumhuriyet Savcısının düzenlediği iddianame ile hakkında kamu davası açılmasıdır.
Ceza davaları Asliye ceza mahkemelerinde ve ağır ceza mahkemelerinde görülmektedir. Asliye ceza mahkemesi ve ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlarda ayrımı suçun ceza miktarı oluşturmaktadır. Bir genelleme yapacak olursak 10 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlar asliye ceza mahkemelerinde görülmekte iken; 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar ağır ceza mahkemelerinde görülmektedir.
Ceza davaları nasıl açılır?
Ceza yargılamaları soruşturma ve kovuşturma aşaması olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Soruşturma aşamasını ihbar ve şikayetten Cumhuriyet Savcısının iddianameyi düzenlediği ana kadar geçerli olan aşama olarak; kovuşturma aşamasını da iddianamenin kabulünden kararın kesinleşmesine kadar geçen aşama olarak tanımlayabiliriz. Ceza davalarında yargılama süreci çoğu zaman ihbar veya şikayet ile başlamaktadır. İhbar veya şikayet sonrası Cumhuriyet Savcısı suçun işlendiğine dair yeterli şüphenin varlığına kanaat getirirse iddianame düzenler ve ilgili mahkemeye gönderir. İddianamenin unsurları itibariyle eksiksiz olması halinde kamu davası açılmış olur ve yargılama kovuşturma aşamasına geçmiş olur. Bu aşamadan sonra deliller, savunmalar, beyanlar mahkemece değerlendirilir ve sonuç olarak bir karar verilir.
Ceza Mahkemesi Hangi Kararları Verebilir?
Ceza mahkemesinin yargılama sonrasında verebileceği kararlar şunlardır;
1. Beraat Kararı,
2. Ceza Kararı,
3. Hükmün Açıklamasının Geriye Bırakılması,
4. Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı,
5. Hapis Cezasının Ertelenmesi Kararı,
6. Davanın Reddi Kararı,
7. Davanın Düşmesi Kararı,
8. Durma Kararı.
Beraat Kararı Nedir?
Yargılama sonunda yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması, yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması, yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması, yüklenen suçun sanık tarafından işlenmesine rağmen, olayda bir hukuka uygunluk nedeninin bulunması, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması halinde beraat kararı verilmektedir.
Mahkumiyet Kararı Nedir?
Yargılama sonunda sanığa isnat edilen fiilin işlenmiş olduğu sabit olduğu takdirde mahkumiyet kararı verilmektedir.
Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Kararı Nedir?
Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmektedir.
Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı Nedir?
Yargılama sonunda yüklenen suçla bağlantılı olarak yaş küçüklüğü, akıl hastalığı veya sağır ve dilsizlik hali ya da geçici nedenlerin bulunması, yüklenen suçun hukuka aykırı fakat bağlayıcı emrin yerine getirilmesi suretiyle veya zorunluluk hali ya da cebir veya tehdit etkisiyle işlenmesi, meşru savunmada sınırın heyecan, korku ve telaş nedeniyle aşılması, kusurluluğu ortadan kaldıran hataya düşülmesi, hallerinde, kusurunun bulunmaması dolayısıyla ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilmektedir.
İşlenen fiilin suç olma özelliğini devam ettirmesine rağmen Etkin pişmanlık, Şahsî cezasızlık sebebinin varlığı, Karşılıklı hakaret, İşlenen fiilin haksızlık içeriğinin azlığı, Dolayısıyla, faile ceza verilmemesi hallerinde, ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilir.
Hapis Cezasının Ertelenmesi Kararı nedir?
İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilmektedir.
Davanın Reddi Kararı Nedir?
Aynı fiil nedeniyle, aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa davanın reddine karar verilmektedir.
Davanın Düşmesi Kararı Ve Davanın Durması Kararı Nedir?
Türk Ceza Kanununda öngörülen düşme sebeplerinin varlığı ya da soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması hallerinde, davanın düşmesine karar verilir. Ancak, soruşturmanın veya kovuşturmanın yapılması şarta bağlı tutulmuş olup da şartın henüz gerçekleşmediği anlaşılırsa; gerçekleşmesini beklemek üzere, durma kararı verilmektedir. Bu karara itiraz edilebilmektedir.
Samsun Ceza Avukatı
Samsun Ceza Avukatı
