Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721

Müdahalenin men'i davası, mülkiyet hakkına veya zilyetliğe yapılan haksız müdahalelerin önlenmesi amacıyla açılan bir davadır. Bu davada korunan temel yarar, mülkiyet hakkı ya da zilyetlik hakkıdır. Mülkiyet hakkı, sahibine malını kullanma, yararlanma ve tasarruf etme yetkilerini verirken; zilyetlik hakkı, bir malın fiili hâkimiyetini elinde bulunduran kişiyi korur. Bu davada, mülk sahibinin ya da zilyedin, mal üzerindeki fiili hakimiyetine veya malı kullanma hakkına yapılan haksız müdahalelerin durdurulması ve müdahalenin sonuçlarının ortadan kaldırılması talep edilir. Dolayısıyla, bu davada korunan yarar, kişinin mülkü üzerindeki haklarının ihlal edilmemesi ve mülk üzerinde tam anlamıyla tasarruf edebilmesidir.
Anayasaya göre mülkiyet hakkı şu şekilde tanımlanmıştır.
‘’Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.’’
El atmanın önlenmesi davasının kanunda yeri nedir?
Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız el atmanın önlenmesini de dava edebilir.
İstihkak davası mı müdahalenin meni davası mı açılmalı?
İki dava türü de kullanılamayan mal nedeniyle açılmaktadır. İstihkak davası ile rıza dışı elden çıkmış olan malın sahibinin belirlenmesi ve alınması amaçlanırken müdahalenin meni davası ile hali hazırda sahip olunan ancak haksız nedenlerle kullanılamayan malın üzerindeki elin çekilmesi hedeflenmektedir
Müdahalenin meni (El atmanın önlenmesi) davası hangi durumlarda açılabilir?
Müdahalenin meni davası kişinin hak sahibi olduğu bir malın başka kişilerce hukuka aykırı olarak kullanılması durumunda açılabilecektir. Örneğin kişinin arazisine bir başkasının ekim yapması, kişinin ekinlerinin hukuka aykırı olarak bir başkasının toplaması, arazinin bir başkası tarafından kullanılması, bir başkasının arazisinde hukuka aykırı olarak geçit ya da suyolu açmak, başkasının arazisinde bina yapmak, kamulaştırmasız el atma durumunda vb.
Müdahalenin meni (El atmanın önlenmesi) davası şartları nelerdir?
- Haksız bir müdahale olmalı
- Haksız müdahale hak sahibi kişinin malı üzerinde gerçekleşmeli ve hali hazırda devam ediyor olmalı
- Dava aşamasında davacı mülkiyet hakkını ve ayni haklarını ispatlamalıdır
El atmanın önlenmesinde paydaşların durumu nedir?
Paydaşlardan her biri, diğerlerinin hakları ile bağdaştığı ölçüde paylı maldan yararlanabilir ve onu kullanabilir. Uyuşmazlık hâlinde yararlanma ve kullanma şeklini hâkim belirler. Bu belirleme, paylı malın kullanılmasının zaman veya yer itibarıyla paydaşlar arasında bölünmesi biçiminde de olabilir. Paydaşlardan her biri, bölünemeyen ortak menfaatlerin korunmasını diğer paydaşları temsilen sağlayabilir. Haksız kullanım durumunda haksız kullanımda bulunan paydaşa karşı diğer paydaşlar müdahalenin meni davası açabilecektir.
El atmanın önlenmesi davası sonrasında hak kaybı için ne yapılabilir?
Ecrimisil davası açılabilecektir. Ecrimisil davası, bir taşınır / taşınmaz malın maliki olmayan bir kişi tarafından haksız yere kullanılması durumunda, mal sahibinin bu haksız kullanım nedeniyle uğradığı zararların tazmini için açılan bir davadır. Ecrimisil, aynı zamanda "işgal tazminatı" olarak da bilinir.
Ecrimisil davasını buradan okuyabilirsiniz. Bu dava ayrıl olarak açılması gerekecektir.
Ayrıca haksız el atma nedeniyle bozulmuş malın eski hale getirilmesi istenebilecektir. Ayrıca taşınmaz üzerinde bir yapı bulunması durumunda yıkılması talep edilebilecektir.
El atmanın önlenmesi davasında zamanaşımı süresi var mıdır?
Hayır. El atmanın önlenmesi davasında haksız fiil devam ettiği sürece bu dava açılabilecektir. Hak düşürücü süre veya zamanaşımı bulunmamaktadır.
Müdahalenin Meni davasında yetkili mahkeme neresidir?
Müdahalenin Meni davasında yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Taşınır mal için açılacak müdahalenin meni için yetkili mahkeme ise davalının bulunduğu yer mahkemesi yetkili olacaktır.
Müdahalenin Meni davasında görevli mahkeme neresidir?
Müdahalenin Meni davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk mahkemesidir.
Samsun Avukat
Samsun Avukat
