Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721

Tapu iptal ve tescil davası, bir taşınmaz üzerindeki tapu kaydının hukuka aykırı olarak yapıldığının tespit edilmesi durumunda, bu kaydın iptali ve doğru malik adına yeniden tescil edilmesi amacıyla açılan davadır. Bu davada mahkeme, hukuka aykırı bir tescil olup olmadığını inceler ve eğer tespit ederse, tapunun iptaline ve doğru kişiye tesciline karar verir. Davanın sonuçlanabilmesi için, davacının hukuki yararını ve haklılığını kanıtlaması gerekmektedir. Genellikle tapu iptal ve tescil davaları muris muvazaası nedeniyle açılmaktadır.
Tapu iptal ve tescil davaları hangi nedenlerle açılır?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere en yaygın nedenlerden biri muris muvazaası nedeniyle açılan tapu iptal ve tescil davasıdır. Kazandırıcı zamanaşımı nedeniyle, konutun aile konutu vasfı taşıması nedeniyle, imar nedeniyle, vekillik görevinin suistimali nedeniyle, kadastro nedeniyle, ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle de tapu iptal ve tescil davası açılabilmektedir.
Muris Muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası nedir?
Muris muvazaası halk arasında mal kaçırma olarak da bilinen, miras bırakacak olan kişinin mirasçılarının bir kısmını kayırmak amacıyla malını vefat etmeden önce devretmesidir. Muris muvazasında, görünüşteki işlem (örneğin bir satış işlemi) ile murisin gerçek iradesi arasında bir uyumsuzluk vardır. Muris, aslında malını devretmek istemediği halde, mirasçılarını yanıltarak malını devretmiş gibi gösterir. Bu işlem, genellikle bir satış ya da bağış olarak gösterilir; ancak gerçek bir satış ya da bağış değildir.
Mirasçılar, muris muvazası durumunda, muvazaa nedeniyle hukuki işlem geçersiz sayılarak kendilerine kalan miras payını talep edebilirler. Bu tür davalarda, mirasçılar muvazaanın varlığını ispatlamak zorundadırlar. Muvazanın ispatıyla birlikte tapu iptal ve tescil davası sonucunda mirasçılar hak ettikleri paylarını alabileceklerdir.
‘’…Görünürdeki sözleşme tarafların gerçek iradelerine uymadığından, gizli bağış sözleşmesi de Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 706., Türk Borçlar Kanunu'nun (TBK) 237. (Borçlar Kanunu'nun (BK) 213.) ve Tapu Kanunu'nun 26. maddelerinde öngörülen şekil koşullarından yoksun bulunduğundan, saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar dava açarak resmi sözleşmenin muvazaa nedeni ile geçersizliğinin tespitini ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptalini isteyebilirler….’’ (1. Hukuk Dairesi 2016/16166 E. 2016/5445K. İncelendiğinde)
Paylaşımın muvazaa içeriğinin olup olmadığını araştırırken araştırılacak hususlar nelerdir?
‘’…Bir iç sorun olan ve gizlenen gerçek irade ve amacın tespiti ve aydınlığa kavuşturulması genellikle zor olduğundan bu yöndeki delillerin eksiksiz toplanılması yanında birlikte ve doğru şekilde değerlendirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Bunun için de ülke ve yörenin gelenek ve görenekleri, toplumsal eğilimleri, olayların olağan akışı, mirasbırakanın sözleşmeyi yapmakta haklı ve makul bir nedeninin bulunup bulunmadığı, davalı yanın alım gücünün olup olmadığı, satış bedeli ile sözleşme tarihindeki gerçek değer arasındaki fark, taraflar ile miras bırakan arasındaki beşeri ilişki gibi olgulardan yararlanılmasında zorunluluk vardır…’’ (1. Hukuk Dairesi 2016/16166 E. 2016/5445K. İncelendiğinde)
Muris Muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davasında görevli mahkeme neresidir?
Muris Muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Muris Muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davasında yetkili mahkeme neresidir?
Muris Muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davasında yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
Muris Muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası kime karşı açılır?
Muris Muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davaları tapuda haksız olarak malik olarak yer alan kişi ya da kişilere karşı açılacaktır.
Samsun Avukat