Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721

Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçunun Unsurları Nelerdir?
Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunun oluşabilmesi için failin, gözetimi altındaki hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakması veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal göstermesi gerekmektedir.
Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçuna Teşebbüs Mümkün Mü?
Teşebbüs, failin suçu işlemek için elverişli hareketlerle eylemine başladıktan sonra elinde olmayan sebeplerle eylemin devamını veya sonucunu getirememesi halidir. Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezaland ırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
Suça teşebbüsten bahsedebilmek için, failin eylemine elverişli hareketlerle başlaması ancak bu hareket sonrasında sonucun failin elinde olmayan nedenlerle gerçekleşmemesi gerekmektedir. Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçu bir sırf hareket suçudur. Bunun manası suçu oluşturan eylemin bölünemiyor olmasıdır. Bu nedenle hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunda teşebbüs hükümlerinin uygulanmayacağını söylemek mümkündür.
Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçunun Faili Kimdir?
Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur. Suçun işlenmesinde bir başkasını araç olarak kullanan kişi de fail olarak sorumlu tutulur. Bu durumda hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunun failinin herkes olabileceğini söylemek mümkün olacaktır.
Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçunun Mağduru Kimdir?
Türk Ceza Kanunu'na göre mağdur, suçtan zarar gören kişidir. Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunun mağduru ise toplumdur.
Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçu Şikayete Tabi Mi?
Şikayet, bir suç nedeniyle suçtan zarar gören kişinin, yetkili makamlara hukuka aykırı fiili ve faili yetkili makamlara bildirmesidir. Kanunda düzenlenen suçların bir kısmının soruşturulabilmesi ve kovuşturulabilmesi için şikayet şartı aranmaktadır. Bu tür suçlarda şikayet yoksa veya şikayetten vazgeçme varsa suç soruşturulamaz veya kovuşturulamaz. Ancak kanun hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunun soruşturulmasında ve kovuşturulmasında mağdurun şikayetini aramamıştır. Dolayısıyla hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunun soruşturulması re'sen yapılacaktır.
Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçu Uzlaşmaya Tabi Mi?
Uzlaştırma kanunda yazılan şartların gerçekleşmesi halinde tarafların ortak paydada buluşarak yargılamayı sona erdirmeyi amaçlayan alternatif bir yoldur. Uzlaştırmaya tabi suçlar; şikayete tabi suçlar ve kanunda sayılan diğer suç tipleridir. Ancak hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçu uzlaşma kapsamında olan suçlar arasında yer almadığından uzlaşmaya da tabi değildir.
Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçu Sonucunda Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Kararı (HAGB) Verilebilir Mi?
HAGB veya diğer bir deyişle hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı, mahkemenin sanık hakkında hükmettiği ceza hakkında hükmünü açıklamamasıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,
b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın; aynen iade, suçtan önceki hâle getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi gerekir. Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunun kanundaki alt sınırına bakılırsa bu suç hakkında hükmün açıklanmasının geriye bırakılması hükümlerinin uygulanması mümkün görünmemektedir.
Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunun işleyen fail altı aya kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacaktır. Bu nedenle hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçuna hükmün açıklanmasının geriye bırakılması hükümlerinin uygulanabileceğini söylemek mümkündür.
Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçunda Görevli Mahkeme Neresidir?
Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir.
Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçunun Cezası Kaç Yıldır?
özetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçunu Düzenleyen TCK'nın 177.maddesinin Gerekçesi Nedir?
Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunu düzenleyen TCK'nın 177.maddesinin gerekçesi şu şekilde açıklanmıştır: "Madde ile kişinin gözetimi altında bulunan bir hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakması veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal göstermesi suç sayılmıştır. Fiil somut tehlike suçu niteliğindedir. Suçun oluşması için bir zarar doğması aranmaz. Suç, kişinin gözetimi altında bulunan hayvanın başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakması ile ya da bunların kontrol altına alınmasında ihmal göstermesi ile tamamlanır. Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişinin, bu fiillerinden dolayı bir zarar meydana gelirse; fiilin sebebiyet verdiği netice açısından kast veya taksirine göre cezalandırılacaktır."
Hayvanın Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakılması Suçu Yargıtay Kararları
"Sanığın başıboş bıraktığı köpeğinin mağduru ısırarak yaralaması biçiminde gerçekleşen eyleminin, taksirle yaralama suçunun yanı sıra 5237 sayılı TCK'nın 177. maddesinde tanımlanan hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunu da oluşturduğu ancak zarar suçu olan taksirle yaralama suçundan mağdurun soruşturma aşamasında şikayetçi olmaması nedeniyle sanık hakkında hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçundan dava açıldığı ve taksirle yaralama suçundan sanığa ceza verilemeyeceği hususları dikkate alınarak; hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçu yönünden hukuki durumun tayin ve takdirinde zorunluluk bulunduğu düşünülmeden, yanlış değerlendirme ile taksirle yaralama suçundan, şikayetten vazgeçme nedeniyle davanın düşmesine, hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçundan ise hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmesi" (Yargıtay 12.Ceza Dairesi 2012/26639E. Ve 2013/18428K.)
"5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 177. maddesinde tanımlanan suçun tehlike suçu olması karşısında, suçun oluşabilmesi için bu gibi hayvanların bir zarar meydana getirmesi şartı aranmadığı, bu itibarla bir zarar meydana gelmesi durumunda, eylemin vasıf değiştireceği ve sanığın en ağır cezayı gerektiren suçtan sorumlu olacağı, somut olayda sanığın sahibi olduğu köpeğin yoldan geçen mağduru yaralamış olması nedeniyle tehlikenin gerçekleştiği ve eylemin taksirle yaralama suçunu oluşturduğu, sanığın ayrıca hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçundan cezalandırılamayacağın gözetilmemesi" (Yargıtay 2013/11560E. Ve 2013/14700K.)

samsun avukat
samsun avukat