Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721

Asıl işveren –Alt işveren ilişkisi nedir?
Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir.
Asıl işverenin sorumluluğu nedir?
Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.
Alt işverenin işçilerinin asıl işverenin işçisi sayılması nedir?
Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi halde ve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler.
Hangi işler bölünerek alt işverene verilemez?
İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez.
Asıl işveren-Alt işveren ilişkisinin şartları nelerdir?
1-İş, asıl işverenin işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerden olmalı
2- Birinci madde olmaması durumunda iş asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerden olmalı
3-İş asıl işverenin mahiyetindeki iş yerinde yapılmalı
Taşeron işçi asıl işverenden hangi işçilik alacaklarını talep edebilir?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur. Bu nedenle asıl işveren ve alt işverenin müteselsil sorumluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle işçilik alacakları olan; ücret alacağı, kıdem tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücretleri, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, kötü niyet tazminatı, ayrımcılık tazminatı, boşta geçen süre alacağı veya işe başlatmama tazminatı gibi alacaklarını taşeron işçi asıl işverenden isteyebilecektir.
Asıl işverenin sorumluluk sınırı ne kadardır?
Asıl işveren taşeron işçiyi mahiyetinde bulundurduğu süre zarfındaki işçilik alacaklarından sorumlu olacaktır.

Samsun Avukat
Samsun Avukat
