Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme Suçu nedir?
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu Türk Ceza Kanununun 2. Kitap 3. Kısım 10. bölüm Bilişim Alanında Suçlar başlığı altında Madde 244’de bulunur.
Bilişim sistemini bozmanın cezası nedir?
Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, değiştirmenin cezası nedir?
Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunda cezayı artıran haller nelerdir?
Bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme, var olan verileri başka bir yere gönderme fiilerinin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Bilişim suçunda haksız çıkar sağlamanın başka suç oluşturmasının cezası nedir?
Fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Bilişim sistemine girme suçunun cezası nedir?
Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
Bilişim sistemine girme suçunda cezayı azaltıcı haller nelerdir?
Bilişim sistemine hukuka aykırı girme veya orada kalmaya devam etme fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
Bilişim sisteminde cezayı artıran haller nelerdir?
Bilişim sistemine hukuka aykırı girme veya orada kalmaya devam etme fiilleri nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Veri nakillerini sisteme girmeden izlemenin cezası nedir?
Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme, değiştirme suçunda görevli mahkeme neresidir?
Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme, değiştirme suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme, değiştirme suçunda dava zamanaşımı nedir?
Bilişim sistemine girme suçun Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme, değiştirme suçunda dava zamanaşımı 8 yıldır.
Panel kullanmanın cezası nedir?
Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu Türk Ceza Kanunun 136. Maddesinde düzenlenmiştir.Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun konusunun, Ceza Muhakemesi Kanununun 236 ncı maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları uyarınca kayda alınan beyan ve görüntüler olması durumunda verilecek ceza bir kat artırılır.
Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme, değiştirme suçu madde gerekçesi nedir?
Maddenin birinci fıkrasında bir bilişim sisteminin işleyişini engelleme, bozma, sisteme hukuka aykırı olarak veri yerleştirme, var olan verileri başka bir yere gönderme, erişilmez kılma, değiştirme ve yok etme fiilleri, suç olarak tanımlanmaktadır. Böylece sistemlere yöneltilen ızrar fiilleri özel bir suç hâline getirilmiştir. Aracın fizik varlığı ve işlemesini sağlayan bütün diğer unsurları, söz konusu suçun konusunu oluşturmaktadır. Fıkrada seçimlik hareketli bir suç meydana getirilmiştir. İkinci fıkrada, bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi hakkında işlenmesi hâlinde, verilecek cezanın artırılması öngörülmüştür. Üçüncü fıkrada ise, bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisine veya başkasına yarar sağlaması, ceza yaptırımı altına alınmıştır. Ancak, bu fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmedilebilmesi için, fiilin daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmaması gerekir. Bu bakımdan, fiilin örneğin dolandırıcılık, hırsızlık, güveni kötüye kullanma veya zimmet suçunu oluşturması hâlinde, bu fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmedilmeyecektir.

samsun avukat
samsun avukat