Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Dava zamanaşımı, ceza hukukunun temel prensiplerinden biri olup, suç işlendikten belirli bir süre sonra davasının açılamaması veya açılan davanın düşmesi anlamına gelir. Bu kavram, suçun toplumsal etkisinin azalması ve yargılamanın pratikliği gibi nedenlerle hukukun önem verdiği bir konudur.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının dava zamanaşımı süresi ne kadardır?
Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda otuz yıl geçmesiyle düşer. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının dava zamanaşımı süresi 30 yıldır.
Müebbet hapis cezası dava zamanaşımı süresi ne kadardır?
Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi beş yıl geçmesiyle düşer. Müebbet hapis cezasının dava zamanaşımı süresi 25 yıldır.
Yirmi yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda dava zamanaşımı süresi ne kadardır?
Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl geçmesiyle düşer. Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda dava zamanaşımı 20 yıldır.
5 ila 20 yıl arasında hapis cezası öngörülen suçlarda dava zamanaşımı süresi ne kadardır?
Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda on beş yıl geçmesiyle düşer. Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda dava zamanaşımı 15 yıldır.
5 yıldan az hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda dava zamanaşımı süresi ne kadardır?
Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl geçmesiyle düşer. Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda dava zamanaşımı 8 yıldır.
Suç işlendiği sırada 12 yaşında olmanın cezaya etkisi nedir?
Suç fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmuş olup da onbeş yaşını doldurmamış olanlar hakkında, yukarıda yer verilen dava zamanaşımı sürelerin yarısının geçmesiyle kamu davası düşer.
Suç işlendiği sırada 15 yaşında olmanın cezaya etkisi nedir?
Suç fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında ise yukarıda verilen sürelerin üçte ikisinin geçmesiyle kamu davası düşer.
Dava zamanaşımı belirlenirken dikkate alınacak durumlar nelerdir?
Dava zamanaşımı süresinin belirlenmesinde dosyadaki mevcut deliller itibarıyla suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halleri de göz önünde bulundurulur. Sürelerin belirlenmesinde suçun kanunda yer alan cezasının yukarı sınırı göz önünde bulundurulur; seçimlik cezaları gerektiren suçlarda zamanaşımı bakımından hapis cezası esas alınır. Aynı fiilden dolayı tekrar yargılamayı gerektiren hallerde, mahkemece bu husustaki talebin kabul edildiği tarihten itibaren fiile ilişkin zamanaşımı süresi yeni baştan işlemeye başlar.
Dava zamanaşımı ne zaman başlar?
Dava zamanaşımı, tamamlanmış suçlarda suçun işlendiği günden, teşebbüs halinde kalan suçlarda son hareketin yapıldığı günden, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği günden, çocuklara karşı üstsoy veya bunlar üzerinde hüküm ve nüfuzu olan kimseler tarafından işlenen suçlarda çocuğun onsekiz yaşını bitirdiği günden itibaren işlemeye başlar.
Dava zamanaşımının uygulanmayacağı suçlar nelerdir?
Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitabının Dördüncü Kısmında yazılı ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet veya on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçların yurt dışında işlenmesi halinde dava zamanaşımı uygulanmaz.
Dava zamanaşımının durduğu durumlar nelerdir?
Soruşturma ve kovuşturma yapılmasının, izin veya karar alınması veya diğer bir mercide çözülmesi gereken bir meselenin sonucuna bağlı bulunduğu hallerde;
İzin veya kararın alınmasına veya meselenin çözümüne veya kanun gereğince hakkında kaçak olduğu hususunda karar verilmiş olan suç faili hakkında bu karar kaldırılıncaya kadar dava zamanaşımı durur.
Dava zamanaşımının kesildiği haller nelerdir?
a) Şüpheli veya sanıklardan birinin savcı huzurunda ifadesinin alınması veya sorguya çekilmesi,
b) Şüpheli veya sanıklardan biri hakkında tutuklama kararının verilmesi,
c) Suçla ilgili olarak iddianame düzenlenmesi,
d) Sanıklardan bir kısmı hakkında da olsa, mahkûmiyet kararı verilmesi,
halinde, dava zamanaşımı kesilir.
Dava zamanaşımı ne zaman devam eder?
Dava zamanaşımı kesildiğinde, zamanaşımı süresi yeniden işlemeye ba şlar. Dava zamanaşımını kesen birden fazla nedenin bulunması halinde, zamanaşımı süresi son kesme nedeninin gerçekleştiği tarihten itibaren yeniden işlemeye başlar. Kesilme halinde, zamanaşımı süresi ilgili suça ilişkin olarak Kanunda belirlenen sürenin en fazla yarısına kadar uzar.
