Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Özel Belgede Sahtecilik Suçunun Unsurları Nelerdir?
Özel bir belgeyi sahte olarak düzenleyen ve kullanan veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını yanıltacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi cezalandırılmaktadır. Aşağıda verilen hareketlerden biri/birkaçı bu suçun oluşmasına neden olmaktadır.
-Özel bir belge bulunmalı ve bu belge başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmeli. Akabinde değiştirilen bu belge kullanılmalı.
-Bir özel belge sahte olarak düzenlenmeli ve bu belge kullanılmalı.
Görüldüğü üzere resmi belgede sahtecilik suçundan farklı olarak özel belgede sahtecilik suçunda suçun oluşabilmesi için belgenin kullanılması gerekmektedir.
Özel Belgede Sahtecilik Suçuna Teşebbüs Mümkün Mü?
Teşebbüs, failin suçu işlemek için elverişli hareketlerle eylemine başladıktan sonra elinde olmayan sebeplerle eylemin devamını veya sonucunu getirememesi halidir. Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
Suça teşebbüsten bahsedebilmek için, failin eylemine elverişli hareketlerle başlaması ancak bu hareket sonrasında sonucun failin elinde olmayan nedenlerle gerçekleşmemesi gerekmektedir. Bu açıklamalar ve özel belgede sahtecilik suçunun oluşması için gerekli şartlar incelendiğinde, özel belgede sahtecilik suçunun teşebbüse elverişli bir suç olduğunu söylemek mümkündür.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunun Faili Kimdir?
Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur. Suçun işlenmesinde bir başkasını araç olarak kullanan kişi de fail olarak sorumlu tutulur. Bu durumda özel belgede sahtecilik suçunun failinin herkes olabileceğini söylemek mümkün olacaktır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunun Mağduru Kimdir?
Türk Ceza Kanunu'na göre mağdur, suçtan zarar gören kişidir. Özel belgede sahtecilik suçunun mağduru ise herkes olabilmektedir.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Şikayete Tabi Mi?
Şikayet, bir suç nedeniyle suçtan zarar gören kişinin, yetkili makamlara hukuka aykırı fiili ve faili yetkili makamlara bildirmesidir. Kanunda düzenlenen suçların bir kısmının soruşturulabilmesi ve kovuşturulabilmesi için şikayet şartı aranmaktadır. Bu tür suçlarda şikayet yoksa veya şikayetten vazgeçme varsa suç soruşturulamaz veya kovuşturulamaz. Ancak kanun özel belgede sahtecilik suçunun soruşturulmasında ve kovuşturulmasında mağdurun şikayetini aramamıştır. Dolayısıyla özel belgede sahtecilik suçunun soruşturulması re'sen yapılacaktır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Uzlaşmaya Tabi Mi?
Uzlaştırma kanunda yazılan şartların gerçekleşmesi halinde tarafların ortak paydada buluşarak yargılamayı sona erdirmeyi amaçlayan alternatif bir yoldur. Uzlaştırmaya tabi suçlar; şikayete tabi suçlar ve kanunda sayılan diğer suç tipleridir. Ancak özel belgede sahtecilik suçu uzlaşma kapsamında olan suçlar arasında yer almadığından uzlaşmaya da tabi değildir.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Sonucunda Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Kararı (HAGB) Verilebilir Mi?
HAGB veya diğer bir deyişle hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı, mahkemenin sanık hakkında hükmettiği ceza hakkında hükmünü açıklamamasıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,
b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın; aynen iade, suçtan önceki hâle getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi gerekir. özel belgede sahtecilik suçunun kanundaki alt sınırına bakılırsa bu suç hakkında hükmün açıklanmasının geriye bırakılması hükümlerinin uygulanması mümkün görünmemektedir.
özel belgede sahtecilik suçunun düzenlendiği kanun maddesinde suçun kanuni tanımındaki cezanın alt sınırı 1 yıldır. Özel belgede sahtecilik suçu için kanunda belirtilen cezanın alt ve üst sınırı dikkate alındığında bu suçta hükmün açıklanmasının geriye bırakılması hükümlerinin uygulanabileceğini söylemek mümkündür.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunda Görevli Mahkeme Neresidir?
Özel belgede sahtecilik suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunun Cezası Kaç Yıldır?
Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Gerçek bir özel belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır
Özel Belgede Sahtecilik Suçunda Daha Az Cezayı Gerektiren Haller Nelerdir?
Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.
Sahte Özel Belgenin Başka Bir Suçun İşlenmesinden Kullanılması Halinde Cezalandırma Nasıl Olacaktır?
Sahte resmi veya özel belgenin bir başka suçun işlenmesi sırasında kullanılması halinde, hem sahtecilik hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunacaktır.
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Ve Özel Belgede Sahtecilik Suçu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Resmi belgede sahtecilik suçu ve özel belgede sahtecilik suçu arasındaki en büyük fark belge unsurudur. Resmi belgede sahtecilik suçunda suça konu belge bir resmi belge iken; özel belgede sahtecilik suçunda suça konu belge resmi belgeden farklı olarak özel bir belge olmalıdır. İki suç arasındaki diğer bir büyük fark ise belgenin kullanılıp kullanılmaması noktasında karşımıza çıkmaktadır. Resmi belgede sahtecilik suçunda, resmi belge üzerinde kanunda sayılan seçimlik hareketlerin gerçekleşmesi halinde suç tamamlanırken; özel belgede sahtecilik suçunun oluşabilmesi için sahte olarak düzenlenen özel belgenin kullanılması gerekmektedir. Resmi belgede sahtecilik suçunda belgenin kullanılması şart değildir. Ancak özel belgede sahtecilik suçunda, suçun oluşabilmesi için belgenin kullanılması şart olarak aranmaktadır. Bundan bahisle resmi belgede sahtecilik suçunda teşebbüs hükümleri uygulanmazken; özel belgede sahtecilik suçunda teşebbüs hükümleri uygylanabilecektir.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunu Düzenleyen TCK'nın 207.maddesinin Gerekçesi Nedir?
özel belgede sahtecilik suçunu düzenleyen TCK'nın 207.maddesinin gerekçesi şu şekilde açıklanmıştır: "Maddede, özel belgede sahtecilik suçu tanımlanmaktadır.
Suçun konusu, özel belgedir.
Söz konusu suçu oluşturan hareketlerden biri, özel belgeyi sahte olarak düzenlemektir. Özel belge esasında mevcut olmadığı hâlde, mevcutmuş gibi sahte olarak üretilmektedir.
Suç, gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek suretiyle de işlenebilir. Bu seçimlik hareketle, esasında mevcut olan özel belge üzerinde silmek veya ilaveler yapmak suretiyle değişiklik yapılmaktadır. Mevcut olan özel belge üzerinde sahtecilikten söz edebilmek için, yapılan değişikliğin aldatıcı nitelikte olması gerekir. Aksi takdirde, özel belgeyi bozma suçu oluşur.
Söz konusu suçun tamamlanabilmesi için, bu iki seçimlik hareketten birinin gerçekleşmesinin yanı sıra, düzenlenen sahte belgenin kullanılması gerekir.
Suçun oluşması için, bir unsur olarak kullanmanın gerçekleşmesi gerekir. Kullanmadan maksat, bu sahte belgenin herhangi bir hukukî ilişkide veya herhangi bir hukukî işlem tesisinde dikkate alınmasını sağlamaya çalışmaktır.
Maddenin ikinci fıkrasında, başkaları tarafından sahte olarak düzenlenmiş olan bir özel belgenin kullanılması, suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun oluşabilmesi için, kullanan kişinin, belgenin sahte olduğunu bilmesi gerekir. Yani bu suç, ancak doğrudan kastla işlenebilir."
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Yargıtay Kararları
"Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulunun 14.12.1992 tarih ve 1/5 ve Ceza Genel Kurulu'nun 24.03.1998 gün ve 51/106 sayılı kararlarında açıklandığı üzere kambiyo senetlerinde yapılan sahtekarlığın resmi belgede yapılmış sayılabilmesi için, ilgili kambiyo senedinin Türk Ticaret Kanununda öngörülen bütün unsurlarını taşıması gerekir. Aksi takdirde yasal unsurları taşımayan bir kambiyo senedinde sahtekarlık yapılması halinde fiil, özel belgede sahtekarlık suçunu oluşturacaktır. 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunun 688.(6102 sayılı Kanunun 776.) maddesinin 6. fıkrası uyarınca senet metninde bulunması gerekli zorunlu unsurlardan olan "tanzim tarihinin” bulunmaması halinde senedin özel belge niteliğinde olacağı, dosyada mevcut suça konu senet fotokopisinde, senet üzerinde düzenleme tarihinin bulunmadığının anlaşılması karşısında; sanığın eyleminin TCK'nun 207. maddesi uyarınca özel belgede sahtecilik suçunu oluşturacağı gözetilmeden yazılı şekilde resmi belgede sahtecilik suçundan mahkumiyet kararı verilmesi" (Yargıtay 21.Ceza Dairesi 2015/10532E. Ve 2017/563K.)
"Ayrıntıları Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 03.02.2009 gün ve 2008/25-13 sayılı kararında açıklandığı üzere, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin 5271 sayılı CMK'nın 231/6-c madde ve bendinde işaret olunan zarar kavramanın kanaat verici basit bir araştırma ile belirlenebilir, ölçülebilir maddi zararlara ilişkin olduğu, zarar koşulunun ancak zarar suçlarında dikkate alınması gereken bir unsur olduğu, somut olayda; sanık, kredi almak için sahte olarak düzenleyip bankaya sunduğu gelir durumunu gösterir belge ile katılan şirketi ne şekilde somut zarara uğrattığı açıklanıp gösterilmeden engel teşkil eden sabıka kaydı da bulunmayan sanık hakkında, "katılan şirketin zararlarını karşılamamış olması" yönündeki yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmesi,
Sahtecilik suçlarında mağdur suçun maddi unsurunun hedef aldığı kişi olup, suçun konusunu oluşturan ve bankadan kredi alabilmek amacıyla sahte olarak düzenlenen sanığın ne kadar maaş aldığını gösterir belgenin katılan şirkete karşı kullanılmaması nedeniyle yüklenen özel belgede sahtecilik suçundan şikâyetçi şirketin doğrudan zarar görmediği ve kamu davasına katılma hakkı bulunmadığı gözetilmeden, katılma kararı verilerek lehine vekâlet ücretine hükmolunması" (Yargıtay 11.Ceza Dairesi 2012/27271E. Ve 2014/11081K.)
"Sahte olarak tanzim edildiği iddia olunan suça konu bononun 10 Ağustos 2000 ve 16.11.2000 şeklinde iki ayrı vade tarihi taşıması nedeniyle 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 690. maddesi yollamasıyla aynı Kanun’un 615. maddesi uyarınca “bono” vasfını taşımadığı gözönüne alınarak, sanığın eyleminin suç tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı TCK’nın 345. maddesi ( 5237 sayılı TCK’nın 207/1. Maddesi) kapsamında “özel belgede sahtecilik” suçunu oluşturacağı gözetilmeden yazılı şekilde hüküm tesisi" (Yargıtay 11.Ceza Dairesi 2011/7318E. Ve 2011/20771K.)
