top of page

Suçu Bildirmeme Suçu ve Cezası TCK 278 - Samsun Avukat

Suçu bildirmeme suçu nedir?

Suçu bildirmeme suçu Türk Ceza Kanununun 2. Kitap Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler isimli 4. Kısım, Adliyeye Karşı Suçlar ikinci bölümde 278. Maddede yer almaktadır.

 

Suçu bildirmeme suçunun cezası nedir?

İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması halen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi hükme göre cezalandırılır.


Suçu bildirmeme suçunda cezayı artıran haller nelerdir?

Mağdurun onbeşyaşını bitirmemiş bir çocuk, bedensel veya ruhsal bakımdan engelli olan ya da hamileliği nedeniyle kendisini savunamayacak durumda bulunan kimse olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza, yarı oranında artırılır.

 

Suçu bildirmeme suçunda cezayı kaldıran haller nelerdir?

Tanıklıktan çekinebilecek olan kişiler bakımından cezaya hükmolunmaz. Ancak, suçu önleme yükümlülüğünün varlığı dolayısıyla ceza sorumluluğuna ilişkin hükümler saklıdır.


Kamu görevlisinin suçu bildirmemesinin cezası nedir?

Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.

 

Sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesinin cezası nedir?

Görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirti ile karşılaşmasına rağmen, durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensubu, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sağlık mesleği mensubu deyiminden tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire ve sağlık hizmeti veren diğer kişiler anlaşılır.

 

Tutuklu, hükümlü veya suç delillerini bildirmeme suçunun cezası nedir?

Hakkında tutuklama kararı verilmiş olan veya hükümlü bir kişinin bulunduğu yeri bildiği halde yetkili makamlara bildirmeyen kimse, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenmiş olan bir suça ilişkin delil ve eserlerin başkaları tarafından saklandığı yeri bildiği halde yetkili makamlara bildirmeyen kimse, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. Bu suçların kamu görevlisi tarafından göreviyle bağlantılı olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu suçların üstsoy, altsoy, eş veya kardeş tarafından işlenmesi halinde, cezaya hükmolunmaz.

 

Suçu bildirmeme davası görevli mahkeme neresidir?

Suçu bildirmeme davası görevli mahkeme Asliye ceza mahkemesidir.

 

Suçu bildirmeme suçu dava zamanaşımı nedir?

Suçu bildirmeme suçu dava zamanaşımı 8 yıldır.

 

Suçu bildirmeme suçunun madde gerekçesi nedir?

Barış esasına dayalı hukuk toplumunda yaşama hakkına sahip olan herkes, toplum barışını bozucu nitelik taşıması dolayısıyla devletten suç işlenmesinin önlenmesini ve suçluların cezalandırılmasını talep hakkına sahiptir. Suç teşkil eden bir fiilin işlendiğini öğrenen bireyin, bununla ilgili olarak yetkili makamlar nezdinde bildirimde bulunma hakkı vardır. Bu bakımdan, belli bir suç vakıasıyla ilgili olarak bildirimde bulunmak, hukuka uygunluk nedeni olarak bir hakkın kullanılmasından ibarettir.Suçluların cezalandırılmasını devletten istemek, kişi açısından bir hak olduğu gibi; herhangi bir suç olgusunun gerçekleştiğini öğrenen kişinin durumu suçu takibe yetkili makamlara bildirmesi, aynı zamanda bir yükümlülüktür. Bu itibarla, herhangi bir suç olgusunun gerçekleştiğini öğrenmesine rağmen durumun suçu takibe yetkili makamlara bildirilmemesi, genel olarak haksız bir davranıştır. Ancak, izlenen suç siyaseti gereğince sadece belli suçların bildirilmemesi veya sadece belli kişilerin bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemesi, suç olarak tanımlanmıştır.Madde metninde belli suçlar açısından bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, suç olarak tanımlanmıştır. Bu maddeye göre, suçu bildirmeme suçunun oluşabilmesi için henüz icrası devam etmekte olan bir suçun varlığı gereklidir. Örneğin, bir kimsenin kaçırılarak belli bir yerde tutulduğunun bilinmesine rağmen, durumdan yetkili makamların haberdar edilmemesi; keza, mütemadi suç niteliği taşıyan elektrik hırsızlığının işlendiğinden haberdar olunmasına rağmen, durumun yetkili makamlara bildirilmemesi, bu suçu oluşturacaktır.İcrası tamamlanmış olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması hâlen mümkün bulunan bir suçun yetkili makamlara bildirilmemesi hâlinde de bu suç oluşur. Örneğin icrası tamamlanmış olan bir hırsızlık sonucunda elde edilmiş olan malların bir depoda saklandığının bilinmesine rağmen, durumdan yetkili makamların haberdar edilmemesi, bu suçu oluşturacaktır. Maddenin üçüncü fıkrasına göre; bir ve ikinci fıkralar kapsamına giren suçun mağdurunun onbeş yaşını bitirmemiş bir çocuk, bedensel veya ruhsal bakımdan özürlü olan ya da hamileliği nedeniyle kendisini savunamayacak durumda bulunan kimse olması hâlinde, ceza belli oranda artırılacaktır.

suçu bildirmeme suçu, TCK 278, TCK 279, TCK 278-279, suçu bildirmeme cezası, suç bildirmeme yükümlülüğü, suçu bildirmeme davası, suçu bildirmeme suçu nedir, suçu bildirmeme suçu cezası, suçu bildirmeme suçu yargıtay kararları, suçu bildirmeme suçunun unsurları, suçu bildirmeme suçu hangi mahkemede görülür, suçu bildirmeme suçunda savunma, suçu bildirmeme suçunda beraat, suçu bildirmeme suçunda delil, suçu bildirmeme suçunda ispat, suçu bildirmeme suçunda ceza indirimi, suçu bildirmeme suçunda etkin pişmanlık, suçu bildirmeme suçunda uzlaşma, suçu bildirmeme suçunda hapis cezası, suçu bildirmeme suçunda para cezası, suçu bildirmeme suçunda zamanaşımı, suçu bildirmeme suçunda emsal karar, suçu bildirmeme suçunda yargıtay içtihatları, suçu bildirmeme suçu dava süreci, suçu bildirmeme suçu mahkeme süreci, suçu bildirmeme suçu soruşturma aşaması, suçu bildirmeme suçu kovuşturma aşaması, suçu bildirmeme suçu nasıl ispat edilir, suçu bildirmeme suçu nasıl düşer, suçu bildirmeme suçu yargıtay kararları, suçu bildirmeme suçu iyi niyet savunması, suçu yetkililere bildirmeme cezası, suçu yetkililere bildirmeme davası, suçu bildirmemenin hukuki sonuçları, suçu bildirmeme suçu kimleri kapsar, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi, sağlık çalışanının suçu bildirmemesi, avukatın suçu bildirmemesi, öğretmenin suçu bildirmemesi, suçu bildirmeme yükümlülüğü kimleri kapsar, suç duyurusunda bulunmama cezası, suç duyurusunda bulunmama suçu, suçu bildirmeme suçu TCK, suçu bildirmeme ve ceza hukuku, suçu bildirmeme ve etik, suçu bildirmeme suçu örnek olaylar, suçu bildirmeme suçunda takipsizlik, suçu bildirmeme suçunda beraat kararı, suçu bildirmeme suçunda ceza erteleme, suçu bildirmeme suçunda lehe hükümler, suçu bildirmeme suçunda adli kontrol, suçu bildirmeme suçu ve insan hakları, suçu bildirmeme suçu ve AİHM kararları, Samsun ceza avukatı, Atakum ceza avukatı, Canik ceza avukatı, İlkadım ceza avukatı, Tekkeköy ceza avukatı, 19 Mayıs ceza avukatı, Alaçam ceza avukatı, Asarcık  ceza avukatı, Ayvacık ceza avukatı, Bafra ceza avukatı, Çarşamba ceza avukatı, Havza ceza avukatı, Kavak ceza avukatı, Salıpazarı ceza avukatı, Terme ceza avukatı, Vezirköprü ceza avukatı, Yakakent ceza avukatı, Ladik ceza avukatı, Samsun ceza avukatı, Samsun ağır ceza avukatı, Samsun en iyi ceza avukatı, Samsun ceza hukuku avukatı, Samsun ceza davası avukatı, Samsun ceza avukatı tavsiye, Samsun ceza avukatı ücretleri, Samsun ceza avukatı telefon, Samsun ceza avukatı iletişim, Samsun ağır ceza mahkemesi avukatı
Suçu bildirmeme suçu

Yorumlar

Fikirlerinizi Paylaşınİlk yorumu siz yazın.
Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatıSamsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı
000

                            Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Avukatlık Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne uygun şekilde tasarlanmıştır. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar için kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.
www.alyuzkanberhukuk.com      

©2024 Avukat Taha Alyüz

bottom of page