Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Suç üstlenme suçu nedir?
Suç üstlenme suçu Türk Ceza Kanununun 2. Kitap Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler isimli 4. Kısım, Adliyeye Karşı Suçlar ikinci bölümde 270. Maddede yer almaktadır.
Suç üstlenme aslında bir nevi kendi kendine iftiradır. Suç üstlenmede fail, işlenen ya da işlenmeyen bir suçu yetkili makamlara gerçeğe aykırı olarak kendisi işlemiş gibi bildirimde bulunurken, suç uydurmada işlenmediğini bildiği -hiç işlenmemiş- bir suçun yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbarı ya da işlenmeyen bir suçun soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde delil veya emarelerinin uydurulması söz konusudur.
Suç üstlenme nedir?
Suç üstlenme, adli makamların hataya düşürülmelerini, isabetsiz hüküm vermelerini ve dolayısıyla itibarlarını kaybetmelerini önlemek amacıyla adliye aleyhine bir suç olarak düzenlenmiştir. Dolayısıyla bu suçun ihdasıyla, adliyenin kişisel bir takım düşüncelerle hataya düşürülmesi önlenmek istenmiştir. İşlemediği bir suçu yetkili makamlar önünde üstlenen fail, yalnız gerçek suç ve suçluları takiple görevli bulunan adli makamların var oluş amaçlarına aykırı hareket etmelerine neden olacaktır. Bu bağlamda, suç üstlenme suçunun hukuki konusu ile adliyeye karşı hileli davranışlarla, suçların takibinin saptırılmamasının amaçlanmış olmasından dolayı, Devletin yükümlülüğü olan adil yargılanma hakkının sağlanmasına ilişkin kamusal yarar korunmak istenmiştir.
Suç üstlenme suçu, failin yetkili makamlara gerçeğe aykırı olarak bir suçu işlediğini veya suça katıldığını bildirmesi suretiyle işlenmektedir. Burada failin üstlendiği suç, gerçekte işlenmemiş bir fiile ilişkin olabileceği gibi, işlenmiş bir suç da olabilecektir. Dolayısıyla, failin üstlendiği suça dair gerçeğe aykırılık; üstlenilen fiilin kendisine ya da failine yönelik olabilmektedir.
Failin, gerçekte hiç işlenmemiş veya başkası tarafından işlenmiş olan bir suça ilişkin bildirimde bulunduğunu bilerek ve isteyerek hareket etmesi gerekmektedir. TCK'nın 270. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde; "Bu suçun, üstsoy, altsoy, eş veya kardeşi cezadan kurtarmak amacıyla işlenmesi hâlinde; verilecek cezanın dörtte üçü indirilebileceği gibi, tamamen de kaldırılabilir." şeklinde düzenlenen hâl dışında suçun manevi unsurunun oluşabilmesi için genel kast yeterlidir. Fail hangi saikle hareket etmiş olursa olsun suç oluşur. Örneğin, fail cezaevine girdiği takdirde beslenme ve barınma ihtiyaçlarının giderileceği düşüncesi ile hiç tanımadığı bir kişinin işlediği suçu da üstlenmiş olabilir. TCK'nın 270. maddesinde suç tabiri kullanıldığından, bu suçun oluşabilmesi için gereken diğer bir husus; üstlenilen fiilin, ceza hukuku anlamında bir suç teşkil etmesidir. Bu bağlamda kabahatler ve sadece idari yaptırımı gerektiren ihlaller bu suçu oluşturmayacaktır.
Suç üstlenme suçunun cezası nedir?
Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığını bildiren kimseye iki yıla kadar hapis cezası verilir.
Suç üstlenme suçunun cezasını azaltan haller nelerdir?
Bu suçun üstsoy, altsoy, eş veya kardeşi cezadan kurtarmak amacıyla işlenmesi halinde; verilecek cezanın dörtte üçü indirilebileceği gibi tamamen de kaldırılabilir.
Suç üstlenme davası görevli mahkeme neresidir?
Suç üstlenme davası görevli mahkeme Asliye ceza mahkemesidir.
Suç üstlenme suçu dava zamanaşımı nedir?
Suç üstlenme suçu dava zamanaşımı 8 yıldır.
Suç üstlenme ve suç uydurma suçu arasındaki fark nedir?
suç üstlenme ile suç uydurmanın farkları şunlardır: suç üstlenme işlenen bir suç hakkında işlenebileceği gibi işlenmemiş bir suçta da işlenebilir. Suç uydurmada ise işlenmemiş bir suç vardır. İşlenmiş bir suçun uydurulması söz konusu olamaz. Suç üstlenmede suçun faili ya başkası tarafından işlenen bir suçun faili yerine kendisinin suçu işlediğini bildirerek suçu üstlenmekte dolayısıyla gerçek faili korumaya çalışmakta ya da gerçekte hiç işlenmemiş suçu yine kendisinin işlediğini bildirerek bir nevi kendi kendine iftira etmektedir. Yani suç üstlenmede ister gerçekte işlenmiş bir suç olsun, isterse işlenmemiş bir suç olsun, kişi gerçekte işlemediği bir suçun faili olarak kendini yetkili makamlara bildirmektedir. Suç uydurmada ise ortada gerçekte işlenmemiş, uydurulan bir suç vardır. Ancak; bu suçun faili yoktur. Gerçekte işlenmemiş suçun faili olarak başka bir kişi gösterilirse suç uydurma yerine iftira suçu oluşur. Gerçekte işlenmemiş suçu kişi kendisinin işlediğini söylerse o zaman da suç üstlenme suçu oluşur.
Konuyu örneklerle açıklamak gerekirse; trafik kazası sonucu taksirle yaralama veya öldürme suçunu işleyen ve aşırı alkollü ya da ehliyetsiz arkadaşının yerine aracı kendisinin kullandığını bildiren sanığın eylemi suç üstlenme, gerçekte ölümlü veya yaralamalı trafik kazası olmadığı halde trafik kazası olmuş gibi yetkili makamlara bildirimde bulunanın eylemi suç uydurmadır. Gerçekte adam öldürme suçu işlenmediği halde adam öldürme suçunun ihbarını yapan kişinin eylemi suç uydurma, cezaevinde iken başka bir cezaevine nakledilmek amacıyla veya başka bir nedenle adam öldürme suçu işlediğine, cesedi belli bir yere gömdüğüne dair cezaevi yönetimi aracılığıyla Cumhuriyet savcılığına dilekçe veren kişinin eylemi suç üstlenmedir. Haricen sattığı aracının devrini sağlamak için gerçekte aracı çalınmadığı halde aracı çalınmış gibi ihbar edenin eylemi suç uydurma, araç çalmadığı halde araç hırsızlığı yaptığını yetkili makamlara bildiren kişinin eylemi ise suç üstlenmedir.
Suç üstlenme suçu madde gerekçesi nedir?
Madde metninde suç üstlenme suçu tanımlanmıştır. Kişi, gerçekte hiç işlenmemiş veya başkası tarafından işlenmiş olan bir suçu kendisinin işlediğinden bahisle, bildirimde bulunmuş olabilir. Bu durumda, suç üstlenme suçu oluşur. Madde metnine göre; bu suçun belli akrabalık ilişkisi içinde bulunulan kişilerin cezadan kurtulması amacıyla işlenmesi hâlinde, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
