Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
İnsan Ticareti Suçu Nedir?
Zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tâbi kılmak ya da vücut organlarının verilmesini sağlamak maksadıyla tehdit, baskı, cebir veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak, kandırmak veya kişiler üzerindeki denetim olanaklarından veya çaresizliklerinden yararlanarak rızalarını
elde etmek suretiyle kişileri ülkeye sokan, ülke dışına çıkaran, tedarik eden, kaçıran, bir yerden başka bir yere götüren veya sevk eden ya da barındıran kimse hapis ve adli para cezasıyla cezalandırılır.
İnsan Ticareti Suçunun Şartları Nelerdir?
İnsan ticareti suçunun oluştuğundan bahsedebilmek için şu şartların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir:
-Fiil; Zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tâbi kılmak ya da vücut organlarının verilmesini sağlamak amacıyla işlenmelidir.
-Mağdurun rızası bulunmamalıdır. Mağdurun iradesi hile, tehdit, baskı, cebir, şiddet, nüfuzu kötüye kullanmak gibi hareketlerle sakatlanmış olmalıdır.
-Mağdur kişi veya kişiler; Zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tâbi kılmak ya da vücut organlarının verilmesini sağlamak amacıyla ülkeye sokulmalı, ülke dışına çıkarılmalı, tedarik edilmeli, bir yerden başka bir yere götürülmeli veya sevk edilmelidir.
Hangi Hallerde İnsan Ticareti Suçu Oluşmaz?
İnsan ticareti suçunun oluşması için, kanunda yazılan hareketlerin mağdura karşı işlenirken mağdurun iradesinin sakatlanmış olması gerekmektedir. Mağdur kişinin iradesi sakatlanmamış ve bu hareketler karşısında rızası var ise bu suç oluşmayacaktır. Bu suçun oluşmaması demek kanun metninde yazan hareketlerin de suç vasfından çıkacağı anlamına gelmeyecek olup bu hallerde diğer suç tiplerinin oluşması gündeme gelecektir. Onsekiz yaşını doldurmamış olanların kanunda belirtilen maksatlarla tedarik edilmeleri, kaçırılmaları, bir yerden diğer bir yere götürülmeleri veya sevk edilmeleri veya barındırılmaları hallerinde suça ait araç fiillerden hiçbirine başvurulmuş olmasa da fail cezalandırılır.
İnsan Ticareti Suçuna Teşebbüs Mümkün Müdür?
Teşebbüs, failin suçu işlemek için elverişli hareketlerle eylemine başladıktan sonra elinde olmayan sebeplerle eylemin devamını veya sonucunu getirememesi halidir. Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
İnsan ticareti suçunda fail, kanunda belirtilen hareketlerin icrasına başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamazsa işlenen fiil teşebbüs aşamasında kalacaktır. Yani insan ticareti suçuna teşebbüs mümkündür.
İnsan Ticareti Suçunun Faili Kimdir?
Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur. Suçun işlenmesinde bir başkasını araç olarak kullanan kişi de fail olarak sorumlu tutulur. İnsan ticareti suçunun faili, Zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tâbi kılmak ya da vücut organlarının verilmesini sağlamak maksadıyla tehdit, baskı, cebir veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak, kandırmak veya kişiler üzerindeki denetim olanaklarından veya çaresizliklerinden yararlanarak rızalarını elde etmek suretiyle kişileri ülkeye sokan, ülke dışına çıkaran, tedarik eden, kaçıran, bir yerden başka bir yere götüren veya sevk eden ya da barındıran kişi veya kişilerdir.
İnsan Ticareti Suçunun Mağduru Kimdir?
Türk Ceza Kanunu'na göre mağdur, suçtan zarar gören kişidir. İnsan ticareti suçunun mağduru ise herhangi bir kişi olabilir. Yani bu suçun mağduru, iradesi sakatlanarak zorla çalıştırılan, hizmet ettirilen, esarete tabi kılınan, vücut organlarının verilmesi sağlanan kişi ya da kişilerdir.
İnsan Ticareti Suçunun Çocuğa Karşı İşlenmesinde Mağdurun Rızası Aranır Mı?
Onsekiz yaşını doldurmamış olanların kanunda belirtilen maksatlarla tedarik edilmeleri, kaçırılmaları, bir yerden diğer bir yere götürülmeleri veya sevk edilmeleri veya barındırılmaları hallerinde suça ait araç fiillerden hiçbirine başvurulmuş olmasa da fail cezalandırılır. Dolayısıyla insan ticareti suçunun çocuğa karşı işlenmesinde mağdurun iradesinin sakatlanmış olması aranmaz.
İnsan Ticareti Suçu Şikayete Tabi Mi?
Şikayet, bir suç nedeniyle suçtan zarar gören kişinin, yetkili makamlara hukuka aykırı fiili ve faili yetkili makamlara bildirmesidir. Kanunda düzenlenen suçların bir kısmının soruşturulabilmesi ve kovuşturulabilmesi için şikayet şartı aranmaktadır. Bu tür suçlarda şikayet yoksa veya şikayetten vazgeçme varsa suç soruşturulamaz veya kovuşturulamaz. Ancak insan ticareti suçu şikayete tabi bir suç olmayıp soruşturulur. Bu da suçun soruşturulabilmesinin şikayetin varlığına bağlı olmadığı anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle insan ticareti suçu şikayete tabi bir suç değildir.
İnsan Ticareti Suçu Uzlaşmaya Tabi Mi?
Uzlaştırma kanunda yazılan şartların gerçekleşmesi halinde tarafların ortak paydada buluşarak yargılamayı sona erdirmeyi amaçlayan alternatif bir yoldur. Uzlaştırmaya tabi suçlar; şikayete tabi suçlar ve kanunda sayılan diğer suç tipleridir. İlgili madde hükmünde insan ticareti suçuna yer verilmemiştir. Bundan bahisle insan ticareti suçunun uzlaşmaya tabi suçlardan olmadığını söyleyebiliriz.
İnsan Ticareti Suçunda Görevli Mahkeme Neresidir?
İnsan ticareti suçunda görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemeleridir.
İnsan Ticareti Suçunun Cezası Kaç Yıldır?
İnsan ticareti suçunun cezası 8 yıldan 12 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.
İnsan Ticareti Suçu Sonucunda Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Kararı (hagb) Verilebilir Mi?
HAGB veya diğer bir deyişle hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı, mahkemenin sanık hakkında hükmettiği ceza hakkında hükmünü açıklamamasıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,
b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın; aynen iade, suçtan önceki hâle getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi gerekir.
İnsan ticareti suçunun cezasının kanundaki alt sınırı 8 yıldır. Yargılama sonucunda mahkemenin sanığa verdiği ceza 2 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiriyorsa diğer şartların da sağlanması halinde sanık hakkında HAGB kararı verilebilecekse de suç için kanunda öngörülen cezalar göz önünde bulundurulduğunda insan ticareti suçunda HAGB hükümlerinin uygulanması mümkün görünmektedir.
İnsan Ticareti Suçu Ve Göçmen Kaçakçılığı Suçu Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Gerek kanundaki tanımları gerekse de gerçekleşen hareketler uyarınca göçmen kaçakçılığı suçu ve insan ticareti suçunun birbirine benzediğini söylemek mümkündür. Ancak bu iki suç tipi arasında bariz farklılıklar bulunmaktadır. Bu farkları şu şekilde sıralayabiliriz:
-Her iki suçta da suç işlenirken failin saiki farklıdır. Göçmen kaçakçılığı suçunda suç yabancıyı ülkeye sokmak veya Türk vatandaşı veya yabancıyı illegal yollarla ülke dışına çıkarmak iken; insan ticareti suçunda failin saiki Zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yapt ırmak veya esarete tâbi kılmak ya da vücut organlarının verilmesini sağlamaktır.
-İki suç arasındaki bir diğer fark rıza boyutunda karşımıza çıkmaktadır. Göçmen kaçakçılığı suçunda mağdurun bu fiile rızası bulunmaktadır. Ancak insan ticareti suçunda mağdurun rızasından bahsetmemiz mümkün değildir. Keza insan ticareti suçunda mağdurun iradesi failin çeşitli hareketleriyle sakatlanmaktadır.
İnsan Ticareti Suçu Yargıtay Kararları
"Sanıkların, mağdura cebir kullanmak ve tehdit etmek suretiyle fuhuş yaptırdıklarının iddia edildiği olayda, insan ticareti ve fuhuş suçlarının birbirinden bağımsız olması nedeniyle, TCK'nın 44. maddesinde belirtildiği biçimde fikri içtimadan söz edilemeyeceği, sanıkların insan ticareti suçu dışında eylemlerinin sübut bulması halinde ayrıca “fuhuş” suçundan da cezalandırılabileceği, kaldı ki sanıklar hakkında ayrıca fuhuş suçundan açılan bir dava bulunduğu halde mahkemece yerinde olmayan bir değerlendirmeyle eylemlerin bütün halinde insan ticareti suçunu oluşturacağı kabul edilerek sadece insan ticareti suçundan hüküm kurulduğu, oysa yukarıda izah edildiği gibi birbirlerinden bağımsız bu suçlar yönünden ayrı ayrı hüküm kurulması gerektiği gözetilmeden, eylemlerin bütün halinde insan ticareti suçunu oluşturduğu kabul edilerek fuhuş suçundan hüküm kurulmaması, Kanuna aykırı ve katılan ... vekili, sanık ... ve sanıklar ..., ile ... müdafilerinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye aykırı olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA" (Yargıtay 4.Ceza Dairesi 2020/18165E. Ve 2020/21791K.)
