top of page

Hükümlü veya Tutuklunun Kaçması TCK 292 (Firar suçu) – Samsun Avukat

Hükümlü veya tutuklunun kaçması suçu nedir? Firar suçu nedir?

Hükümlü veya tutuklunun kaçması suçu (firar suçu) Türk Ceza Kanununun 2. Kitap Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler isimli 4. Kısım, Adliyeye Karşı Suçlar ikinci bölümde 292. Maddede yer almaktadır.


Hükümlü veya tutuklunun kaçması suçunun cezası nedir?

Tutukevinden, ceza infaz kurumundan veya gözetimi altında bulunduğu görevlilerin elinden kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

 

Hükümlü veya tutuklunun kaçması suçunun cebir ve tehdit kullanarak işlenmesinin cezası nedir?

Hükümlü veya tutuklunun kaçması suçunun, cebir veya tehdit kullanılarak işlenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

 

Birden fazla tutuklu veya hükümlünün kaçmasının cezası nedir?

Bu suçun, silahlı olarak ya da birden çok tutuklu veya hükümlü tarafından birlikte işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir katına kadar artırılır.


Hükümlü veya tutuklunun kaçması suçu ile kasten yaralama suçunun birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza nedir?

Bu suçun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin veya kasten öldürme suçunun gerçekleşmesi ya da eşyaya zarar verilmesi durumunda, ayrıca bu suçlara ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunur.

 

Hükümlü veya tutuklunun kaçması suçunda etkin pişmanlık nedir?

Tutuklu veya hükümlünün, kaçtıktan sonra etkin pişmanlık göstererek kendiliğinden teslim olması halinde, kaçtığı günden itibaren teslimin gerçekleştiği güne kadar geçen süre dikkate alınarak, verilecek cezanın altıda beşinden altıda birine kadarı indirilir. Ancak, kaçma süresinin altı ayı geçmesi halinde cezada indirim yapılmaz.


Kaçmaya imkan sağlama suçunun cezası nedir?

Gözaltına alınanın veya tutuklunun kaçmasını sağlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Hükümlünün kaçmasını sağlayan kişi, çekilecek olan hapis cezasının süresine göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

 Ancak, hükümlünün cezası;

 a) Müebbet hapis cezası ise, beş yıldan sekiz yıla,

 b) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ise, sekiz yıldan oniki yıla, Kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu suçların, cebir veya tehdit kullanılarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır. Kaçması sağlanan kişi sayısının birden fazla olması halinde, bu sayı göz önünde bulundurularak, verilecek ceza üçte birden bir katına kadar artırılır.  Bu suçların gözaltına alınan, tutuklu veya hükümlünün muhafaza veya nakli ile görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza, üçte biri oranında artırılır. Bu suçların üstsoy, altsoy, eş veya kardeş tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranında indirilir.  Bu suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin veya kasten öldürme suçunun gerçekleşmesi ya da eşyaya zarar verilmesi durumunda, ayrıca bu suçlara ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunur. Gözaltına alınan, tutuklu veya hükümlünün, muhafaza veya nakli ile görevli kişinin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranmasından yararlanarak kaçması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

 

Hükümlü veya tutuklunun kaçması davası görevli mahkeme neresidir?

Hükümlü veya tutuklunun kaçması davası görevli mahkeme Asliye ceza mahkemesidir.


Hükümlü veya tutuklunun kaçması suçu dava zamanaşımı nedir?

Hükümlü veya tutuklunun kaçması suçu dava zamanaşımı 8 yıldır.

 

Hükümlü veya tutuklunun kaçması suçunun madde gerekçesi nedir?

Madde, kanun dairesinde gözaltına alındıktan veya tutuklandıktan sonra kaçan kimseleri cezalandırmaktadır. Kanunen gözaltına alındıktan sonra kaçan kimseler de maddenin kapsamına alınmış, böylece, örneğin, karakol nezarethanesinden kaçan kimse hakkında da maddenin uygulanması sağlanmıştır.Maddenin ikinci fıkrasında, suçun kişilere karşı cebir veya tehdit kullanılarak işlenmesi, daha ağır ceza ile cezalandırılmayı gerektiren bir neden olarak kabul edilmiştir. Üçüncü fıkrada ise, bu suçun silâhlı olarak ya da gözaltına alınan veya tutuklu bulunan birden çok kimse tarafından birlikte işlenmesi, bir ve ikinci fıkralara göre daha ağır ceza ile cezalandırılmayı gerektiren bir neden olarak kabul edilmiştir.Dördüncü fıkraya göre; kaçma suçunun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hâllerinin veya kasten öldürme suçunun gerçekleşmesi ya da eşyaya zarar verilmesi durumunda, ayrıca bu suçlara ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunacaktır. Madde metninde, bir suçtan dolayı mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlandıktan veya bu maksatla yakalandıktan sonra kaçan hükümlünün ne suretle cezalandırılacağı belirlenmiştir. Bu maddeye göre, hükümlünün hapis cezasının infazı sürecinde veya infazı amacıyla yakalandıktan sonra kaçması, suç oluşturmaktadır. Böylece, yakalandıktan sonra ceza infaz kurumuna konulmak üzere götürülürken kaçan hükümlü de aynı yaptırımlara tâbi tutulacaktır. Birinci fıkranın bentlerinde, kaçan hükümlü hakkında cezanın ne suretle tertip edileceği gösterilmiştir. İkinci ve üçüncü fıkralarda ise, bu suçun daha ağır ceza ile cezalandırılmayı gerektiren nitelikli unsurları belirlenmiştir. Bu unsurlara ilişkin açıklama için yukarıdaki maddenin gerekçesine bakılmalıdır. Dördüncü fıkra hükmüne ilişkin açıklama için de, yukarıdaki maddenin gerekçesine bakılmalıdır. Beşinci fıkrada, bu madde hükümlerinin, ceza infaz kurumları dışında çalıştırılırken kaçan hükümlüler ile adli para cezasının infazına ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması dolayısıyla çevrilen hapis cezasının infazı sürecinde kaçan hükümlüler hakkında da uygulanacağı açıklanmıştır. Aslında bu hüküm, uygulamadaki duraksamaları gidermek amacıyla madde metnine konulmuştur. Maddenin son fıkrasında, kısa süreli hapis cezasının özel infaz şekillerinin gereklerine uymayan hükümlü hakkında, ayrıca hükmolunacak ceza gösterilmiştir.

hükümlü veya tutuklunun kaçması, TCK 292, TCK 292 suçu, hükümlü veya tutuklunun kaçması suçu, hükümlü kaçma suçu, tutuklunun kaçması suçu, hükümlü veya tutuklunun kaçması cezası, TCK 292 cezası, hükümlü kaçma cezası, tutuklunun kaçması cezası, hükümlü kaçma davası, tutuklunun kaçması davası, hükümlü veya tutuklunun kaçması davası, hükümlü kaçma suçu yargıtay kararları, tutuklunun kaçması suçu yargıtay kararları, hükümlü veya tutuklunun kaçması suçunun unsurları, hükümlü kaçma suçunun unsurları, tutuklunun kaçması suçunun unsurları, hükümlü kaçma suçunda savunma, tutuklunun kaçması suçunda savunma, hükümlü kaçma suçu hangi mahkemede görülür, tutuklunun kaçması suçu hangi mahkemede görülür, hükümlü kaçma suçunda beraat, tutuklunun kaçması suçunda beraat, hükümlü kaçma suçunda delil, tutuklunun kaçması suçunda delil, hükümlü kaçma suçunda ispat, tutuklunun kaçması suçunda ispat, hükümlü kaçma suçunda ceza indirimi, tutuklunun kaçması suçunda ceza indirimi, hükümlü kaçma suçunda etkin pişmanlık, tutuklunun kaçması suçunda etkin pişmanlık, hükümlü kaçma suçunda uzlaşma, tutuklunun kaçması suçunda uzlaşma, hükümlü kaçma suçunda hapis cezası, tutuklunun kaçması suçunda hapis cezası, hükümlü kaçma suçunda zamanaşımı, tutuklunun kaçması suçunda zamanaşımı, hükümlü kaçma suçunda emsal karar, tutuklunun kaçması suçunda emsal karar, hükümlü kaçma suçunda yargıtay içtihatları, tutuklunun kaçması suçunda yargıtay içtihatları, hükümlü kaçma suçu dava süreci, tutuklunun kaçması suçu dava süreci, hükümlü kaçma suçu mahkeme süreci, tutuklunun kaçması suçu mahkeme süreci, hükümlü kaçma suçu soruşturma aşaması, tutuklunun kaçması suçu soruşturma aşaması, hükümlü kaçma suçu kovuşturma aşaması, tutuklunun kaçması suçu kovuşturma aşaması, hükümlü kaçma suçu nasıl ispat edilir, tutuklunun kaçması suçu nasıl ispat edilir, hükümlü kaçma suçu nasıl düşer, tutuklunun kaçması suçu nasıl düşer, hükümlü kaçma suçu yargıtay kararları, tutuklunun kaçması suçu yargıtay kararları, hükümlü kaçma suçu iyi niyet savunması, tutuklunun kaçması suçu iyi niyet savunması, Samsun ceza avukatı, Atakum ceza avukatı, Canik ceza avukatı, İlkadım ceza avukatı, Tekkeköy ceza avukatı, 19 Mayıs ceza avukatı, Alaçam ceza avukatı, Asarcık  ceza avukatı, Ayvacık ceza avukatı, Bafra ceza avukatı, Çarşamba ceza avukatı, Havza ceza avukatı, Kavak ceza avukatı, Salıpazarı ceza avukatı, Terme ceza avukatı, Vezirköprü ceza avukatı, Yakakent ceza avukatı, Ladik ceza avukatı, Samsun ceza avukatı, Samsun ağır ceza avukatı, Samsun en iyi ceza avukatı, Samsun ceza hukuku avukatı, Samsun ceza davası avukatı, Samsun ceza avukatı tavsiye, Samsun ceza avukatı ücretleri, Samsun ceza avukatı telefon, Samsun ceza avukatı iletişim, Samsun ağır ceza mahkemesi avukatı, samsun avukat,  avukat samsun, samsun ceza davası avukatı, ceza davası avukatı, ceza avukatı samsun
Hükümlünün veya tutuklunun kaçması

Yorumlar

مشاركة أفكارككن أول من يعلِّق.
Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatıSamsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı
000

                            Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Avukatlık Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne uygun şekilde tasarlanmıştır. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar için kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.
www.alyuzkanberhukuk.com      

©2024 Avukat Taha Alyüz

bottom of page