top of page

Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçu ve Cezası TCK 170 - Samsun Avukat

Genel güvenliğin tehlikeye sokulması suçu nedir?

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu Türk Ceza Kanununun ikinci kitap üçüncü kısım birinci bölüm 170. Maddede bulunur. Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu ise Türk Ceza Kanununun ikinci kitap üçüncü kısım birinci bölüm 171. Maddede bulunur.

 

Genel güvenliğin tehlikeye sokulması suçunda kast ve taksir nedir?

Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır. Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır. Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir. Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır

 

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunun cezası nedir?

Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda;

a) Yangın çıkaran,

b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olan,

c) Silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan,

kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

 

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunda cezayı azaltıcı haller nelerdir?

Yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.


Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçunun cezası nedir?

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması

Taksirle;

a) Yangına,

b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına,

Neden olan kişi, fiilin başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olması halinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

 

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu uzlaşmaya tabi midir?

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu uzlaşmaya tabi değildir.

 

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu uzlaşmaya tabi midir?

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu uzlaşmaya tabi değildir.

 

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu önödemeye tabi midir?

Türk Ceza Kanununda yer alan genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması madde 171, Türk Ceza Kanunu madde 75/6-a’ da yer aldığı için ön ödeme hükümlerine tabidir. Uzlaşma kapsamındaki suçlar hariç olmak üzere, yalnızca adli para cezasını gerektiren veya kanunda öngörülen hapis cezasının üst sınırı altı ayı aşmayan suçlarda, fail belirli şartları yerine getirdiğinde hakkında kamu davası açılmaz. Buna göre, eğer adli para cezası maktu ise bu miktarı, değilse kanunda belirlenen alt sınırı; hapis cezası öngörülmüşse, cezanın alt sınırının her günü için 100 TL üzerinden hesaplanacak miktarı; hapis cezası ile birlikte adli para cezası da öngörülmüşse, hapis cezasına karşılık belirlenen miktar ile adli para cezasının alt sınırını, soruşturma giderleriyle birlikte Cumhuriyet savcılığının bildiriminden itibaren 10 gün içinde öderse, hakkında kamu davası açılmaz.

 

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçundaki silah nedir?

Türk Ceza Kanununa göre Silah deyiminden;

1. Ateşli silahlar,

2. Patlayıcı maddeler,

3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,

4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,

5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler, anlaşılmalıdır.

 

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması davası hangi mahkemede görülür?

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması davası asliye ceza mahkemesinde görülür.

 

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması davası hangi mahkemede görülür?

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması davası asliye ceza mahkemesinde görülür.

 

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu dava zamanaşımı ne kadar?

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu 8 yıllık dava zamanaşımına tabidir.

 

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu dava zamanaşımı ne kadar?

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu 8 yıllık dava zamanaşımına tabidir.

 

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunun madde gerekçesi nedir?

Madde metninde, genel güvenliği kasten tehlikeye sokan fiiller, suç olarak tanımlanmıştır. Maddenin birinci fıkrasında, bu suçu oluşturan seçimlik hareketler, yangın çıkarmak; bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak; silâhla ateş etmek veya izinsiz patlayıcı madde kullanmak, olarak belirlenmiştir. Ancak, bu fiiller dolayısıyla cezaya hükmedebilmek için, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından somut bir tehlikenin meydana gelmesi gerekir. Böylece, söz konusu suç, bir somut tehlike suçu olarak tanımlanmıştır. Maddenin ikinci fıkrasında ise, bir soyut tehlike suçu tanımına yer verilmiştir. Bu hükümde, yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olmak, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. Bu fiiller dolayısıyla cezaya hükmedebilmek için, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından somut bir tehlikenin meydana gelmesi gerekmemektedir. Bu fiillerin işlenmesiyle bir zarar neticesinin meydana gelmesi hâlinde, meydana gelen zarara ve bu zararın meydana gelmesi açısından failin kast veya taksirine göre başka suçlar oluşacaktır. Örneğin, toplumda genel güvenliği tehlikeye sokan bir etki meydana getiren fiiller sonucunda bir veya birkaç kişi ölmüş veya yaralanmış ya da kişiler malvarlığı itibarıyla zarar görmüş olabilir. Bu gibi durumlarda, farklı neviden fikri içtima hükümlerinin uygulanması gerekir.


Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçunun madde gerekçesi nedir?

Madde metninde, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması, suç olarak tanımlanmıştır. Genel güvenliği kasten tehlikeye sokma suçunun birinci fıkrasında söz konusu edilen fiillerin taksirle işlenmesi de, suç oluşturmaktadır. Ancak, bu fiiller dolayısıyla cezaya hükmedebilmek için de, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından somut bir tehlikenin meydana gelmesi gerekir. Bu fiillerin işlenmesiyle bir zarar neticesinin meydana gelmesi hâlinde, meydana gelen zarar neticesi açısından örneğin taksirle öldürme veya taksirle yaralama suçu oluşabilir. Bu gibi durumlarda, farklı neviden fikri içtima hükümlerinin uygulanması gerekir.


Samsun avukat, samsun hukuk bürosu, avukat samsun, samsun ceza avukatı, ceza avukatı samsun, samsun ceza davası avukatı, ceza davası avukatı samsun, Atakum ceza davası avukatı, Canik ceza davası avukatı, İlkadım ceza davası avukatı, Tekkeköy ceza davası avukatı, 19 Mayıs ceza davası avukatı, Alaçam ceza davası avukatı, Asarcık ceza davası avukatı, Ayvacık ceza davası avukatı, Bafra ceza davası avukatı, Çarşamba ceza davası avukatı, Havza ceza davası avukatı, Kavak ceza davası avukatı, Salıpazarı ceza davası avukatı, Terme ceza davası avukatı, Vezirköprü ceza davası avukatı, Yakakent ceza davası avukatı, Ladik ceza davası avukatı, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması TCK, genel güvenliği tehlikeye sokma cezası, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması davası, TCK 170, TCK 171, genel güvenliği tehlikeye sokma yargıtay kararları, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu nedir, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu cezası, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu beraat, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunun unsurları, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu hangi mahkemede görülür, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu savunma, genel güvenliği tehlikeye sokma davasında avukat, genel güvenliği tehlikeye sokma davası nasıl açılır, genel güvenliği tehlikeye sokma davasında ceza, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu kaç yıl, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda takipsizlik, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda delil, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda ispat, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda yargıtay kararı, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda emsal karar, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda tazminat, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda hapis cezası, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda para cezası, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda etkin pişmanlık, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda uzlaşma, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda ceza indirimi, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda zamanaşımı, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu nasıl düşer, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu hangi hallerde oluşur, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda iyi niyet savunması, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu kovuşturma, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda mahkeme süreci, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu dava süreci, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu yargıtay içtihatları, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu soruşturma aşaması, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu nasıl sonuçlanır, genel güvenliği tehlikeye sokma suçu ceza indirimi, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda beraat kararları, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda mağduriyet, genel güvenliği tehlikeye sokma suçunda haklı savunma
Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması davası

 

Yorumlar

Fikirlerinizi Paylaşınİlk yorumu siz yazın.
Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatıSamsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı
000

                            Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Avukatlık Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne uygun şekilde tasarlanmıştır. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar için kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.
www.alyuzkanberhukuk.com      

©2024 Avukat Taha Alyüz

bottom of page