Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Dilencilik suçu nedir?
Dilencilik suçu Türk Ceza Kanunu 2. Kitap 3. Kısım 7. bölüm Genel Ahlaka Karşı Suçlar başlığı altında Madde 229’da bulunur
Dilencilik suçunun hareket unsuru nedir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (5237 sayılı Kanun) 229 uncu maddesinde düzenlenen dilencilik suçunun hareket unsuru "Çocukları, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimseleri dilencilikte araç olarak kullanma" olarak belirlenmiştir. Failin, çocuğu veya bedenen ya da ruhen kendisini savunamayan bir kişiyi, araç olarak kullanıp kullanmadığı hususu, dilenme anında dilenen kişinin ve dilencilikte araç olarak kullanılan kişilerin konumları, birbirlerine yakınlıkları, dilenen kişi ile dilencilikte araç olarak kullanılan kişinin hangi konumda bulunduğu ve sair hususlar bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Araç olarak kullanma deyiminden, suçun konusunu oluşturan kimselerin, muhatabın (menfaat talep eden kişi) algılayabileceği bir şekilde beraberinde (yanında, elinden tutarak veya sırtında v.s.) ya da muhatabın görebileceği bir yerde bulundurmak anlaşılmalıdır.
Dilencilik suçu nasıl oluşur?
Dilencilik suçunun oluşması için madde gerekçesinde belirtildiği gibi kişilerin başkalarına yardımcı olma ve acıma duygularının kötüye kullanılması ve çocuklar ile beden ve ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda olan kişilerin dilendirilmesi veya araç olarak kullanılmaları gerekir, dilenmeden söz edilebilmesi için dilenenin kendisi veya araç olarak kullandığı kişiye yönelik karşı tarafta bir acıma duygusu oluşturması ve karşılıksız olarak para veya ekonomik değer taşıyan şeyin verilmesini sağlaması gerekir, herhangi bir bedel karşılığında bir eşyanın sattırılması, dilencilik suçunu değil TCK'nın 232. maddesi kapsamında kötü muamele suçunu oluşturabilir.
Dilenciliğin cezası nedir?
Dilencilik yapan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ayrıca, dilencilikten elde edilen gelire elkonularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir. Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına ve elkoymaya kolluk veya belediye zabıta görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülkî amir veya belediye encümeni karar verir.
Dilencilikte araç olarak kullanma suçunun cezası nedir?
Çocukları, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimseleri dilencilikte araç olarak kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Dilencilik suçunun nitelikli hali nedir?
Bu suçun üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımları ya da eş tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Örgüt faaliyeti çerçevesinde dilencilik işlenmesi suçunun cezası nedir?
Bu suçun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmiş olması halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Dilencilik suçu dava zamanaşımı nedir?
Dilencilik suçu dava zamanaşımı 8 yıldır.
Dilencilik suçu uzlaşmaya tabi midir?
Dilencilik suçu uzlaşmaya tabi değildir.
Dilencilik suçu davasında görevli mahkeme neresidir?
Dilencilik suçu davasında görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Dilencilik suçunda hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı verilebilir mi?
Hapis cezasının 2 yıldan daha az şekilde hükmedilmesi üzerine kişinin sicili de göz önünde bulundurularak HAGB kararı verilebilir.
Dilencilik suçunun madde gerekçesi nedir?
Çocukları, fiziksel veya zihinsel engellileri dilencilikte araç olarak kullanmak suretiyle başkalarının diğerkamlık ve acıma duyguları istismar edilmekte ve haksız kazançlar elde edilebilmektedir. Bu durumun kişilerdeki kimsesizlere, yoksullara yardım etme yönündeki hasletlerin zayıflamasına yol açtığı, bilinen bir gerçektir. Bu düşüncelerle, çocukların, fiziksel veya zihinsel engellilerin dilencilikte araç olarak kullanılması, suç olarak tanımlanmıştır.
Dilencilik suçu Yargıtay Kararları
“…sanıkların kendi öz kızlarını Balçova ... Cami öğle namazı çıkışında dilendirdiklerine dair kolluk görevlileri tarafından tutulan 25.06.2015 tarihli tutanak içeriği, ekindeki fotoğraflar, dava dosyası içerisinde bulunan nüfus kayıt örnekleri ve tüm dava dosyası kapsamına göre, mahkemenin sübuta, suç niteliğinin belirlenmesine, dilencilikte araç olarak kullanılan çocukların yaşları dikkate alınarak cezaların teşdiden takdir edilmesine ilişkin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiş olup, yargılama sürecindeki işlemlerin usûl ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan tüm delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, eylemin sanıklar tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, vicdanî kanının dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eyleme uyan suç vasfı ile yaptırımların doğru biçimde belirlendiği anlaşıldığından, sanık ... ve katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekilinin temyiz itirazları yönünden hükümlerde hukuka aykırılık bulunmamıştır…”(8. Ceza Dairesi 2021/11572 E. , 2023/4058 K.)
