Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Cinsel Taciz Suçu Nedir?
Cinsel taciz, ahlaksızca, ulu orta veya gizlice söz ve davranışlarla karşı cinsel eziyet etme, tedirginlik ve sıkıntı verme olarak tanımlanmaktadır. Türk Ceza Kanunu'na göre, cinsel taciz suçunu işleyen kişi cezalandırılmaktadır.
Cinsel Taciz Suçunun Unsurları Nelerdir?
Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine cezalandırılmaktadır. Cinsel tacize vücut veren eylemler kişinin beden bütünlüğünü bozacak boyutta olmamalıdır. Örneğin bir kişiyi rızası olmadan öpmek cinsel taciz suçunu değil; duruma göre cinsel saldırı veya çocukların cinsel istismarı suçlarını oluşturabilecektir. Bunun yanında cinsel taciz eyleminin cezalandırılabilmesi için mağdurun şikayeti aranmaktadır.
Hangi Hallerde Cinsel Taciz Suçu Oluşmaz?
Cinsel taciz suçunun oluşabilmesi için gerçekleşen eylemin mağdurun beden bütünlüğünü bozmayacak düzeyde olmalıdır. Örneğin rızası olmadığı halde bir kişiye cinsel içerikli mesajlar atmak cinsel taciz suçunu oluştururken; rızası olmadığı halde bir kişiyi öpmek, sarkıntılık düzeyinde kalan cinsel saldırı veya mağdurun yaşına göre çocukların cinsel istismarı suçunu oluşturabilecektir. Yani cinsel amaçla gerçekleşen eylemin, mağdurun beden bütünlüğünü bozması halinde cinsel taciz suçu değil, cinsel saldırı, çocuğun cinsel istismarı suçları oluşacaktır.
Hangi Hallerde Cinsel Taciz Suçunun Cezası Artar?
Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına hükmedilmektedir. Ancak bu suçun çocuğa karşı işlenmesi halinde ceza miktarı altı aydan üç yıla kadar hapis cezası olacaktır. amu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
b) Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,
c) Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
d) Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
e) Teşhir suretiyle, işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.
Cinsel Taciz Suçuna Teşebbüs Mümkün Mü?
Teşebbüs, failin suçu işlemek için elverişli hareketlerle eylemine başladıktan sonra elinde olmayan sebeplerle eylemin devamını veya sonucunu getirememesi halidir. Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
Suça teşebbüsten bahsedebilmek için, failin eylemine elverişli hareketlerle başlaması ancak bu hareket sonrasında sonucun failin elinde olmayan nedenlerle gerçekleşmemesi gerekmektedir. Teorik anlamda cinsel taciz suçuna teşebbüsten bahsedilebilse de bu durumun uygulamada karşılığı yoktur.
Cinsel Taciz Suçunun Faili Kimdir?
Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur. Suçun işlenmesinde bir başkasını araç olarak kullanan kişi de fail olarak sorumlu tutulur. Cinsel taciz suçunun faili cinsiyet fark etmeksizin herhangi bir kimse olabilmektedir.
Cinsel Taciz Suçunun Mağduru Kimdir?
Türk Ceza Kanunu'na göre mağdur, suçtan zarar gören kişidir. Cinsel taciz suçunun mağduru herkes olabilmektedir. Burada mağdurun ve failin farklı cinsiyetlerde olması şart olarak aranmamaktadır. Dolayısıyla cinsel taciz suçunun mağdurunun cinsiyet fark etmeksizin herkes olabilmektedir.
Cinsel Taciz Suçu Şikayete Tabi Mi?
Şikayet, bir suç nedeniyle suçtan zarar gören kişinin, yetkili makamlara hukuka aykırı fiili ve faili yetkili makamlara bildirmesidir. Kanunda düzenlenen suçların bir kısmının soruşturulabilmesi ve kovuşturulabilmesi için şikayet şartı aranmaktadır. Bu tür suçlarda şikayet yoksa veya şikayetten vazgeçme varsa suç soruşturulamaz veya kovuşturulamaz. Cinsel taciz suçunun temel hali şikayete tabidir. Yani cinsel taciz suçu işlendikten sonra şikayet unsuru gerçekleşmeden soruşturma ve kovuşturma yapılamamaktadır. Ancak cinsel taciz suçunun nitelikli hallerinin soruşturulmasında ve kovuşturulmasında şikayet şartı aranmamaktadır.
Cinsel Taciz Suçu Uzlaşmaya Tabi Mi?
Uzlaştırma kanunda yazılan şartların gerçekleşmesi halinde tarafların ortak paydada buluşarak yargılamayı sona erdirmeyi amaçlayan alternatif bir yoldur. Uzlaştırmaya tabi suçlar; şikayete tabi suçlar ve kanunda sayılan diğer suç tipleridir. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 253.maddesinde yer alan "Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olsa bile, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda, ısrarlı takip suçunda (madde 123/A) ve hakaret suçunda (125 inci maddenin ikinci fıkrası), uzlaştırma yoluna gidilemez." hükmü nedeniyle Cinsel taciz suçu şikayete tabi olmasına rağmen, uzlaşma hükümleri uygulanamamaktadır.
Cinsel Taciz Suçu Sonucunda Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Kararı (HAGB) Verilebilir Mi?
HAGB veya diğer bir deyişle hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı, mahkemenin sanık hakkında hükmettiği ceza hakkında hükmünü açıklamamasıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,
b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın; aynen iade, suçtan önceki hâle getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi gerekir.
Cinsel taciz suçunun temel halinde verilebilecek cezanın alt sınırı 3 ay, bu suçun çocuklara kar şı işlenmesi halinde ise 6 aydır. Bu bakımdan cinsel taciz suçunda hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı verilebilmesi mümkündür.
Cinsel Taciz Suçunda Görevli Mahkeme Neresidir?
Cinsel taciz suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir.
Cinsel Taciz Suçunun Cezası Kaç Yıldır?
Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Suçun;
a) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
b) Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,
c) Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
d) Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
e) Teşhir suretiyle, işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.
Cinsel Taciz Suçu Ve Cinsel Saldırı Suçu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Cinsel taciz suçu ve cinsel saldırı suçları arasındaki temel fark fiil unsurunda bulunmaktadır. Cinsel saldırı suçunda failin gerçekleştirdiği eylemlerin mağdurun beden bütünlüğünü ihlal etmemesi gerekmektedir. Ancak cinsel saldırı suçunun oluşabilmesi için failin eylemlerinin mağdurun beden bütünlüğünü ihlal etmesi gerekmektedir.
Cinsel Taciz Suçu Ve Çocuğun Cinsel İstismarı Suçu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Cinsel taciz suçu ve çocuğun cinsel istismarı suçları arasındaki temel fark fiil unsurunda bulunmaktadır. Cinsel taciz suçunda failin gerçekleştirdiği eylemlerin mağdurun beden bütünlüğünü ihlal etmemesi gerekmektedir. Ancak çocuğun cinsel istismarı suçunun oluşabilmesi için failin eylemlerinin mağdurun beden bütünlüğünü ihlal etmesi gerekmektedir.
Cinsel taciz suçu ve çocuğun cinsel istismarı suçu arasındaki farklardan bir diğeri de mağdur unsurudur. Çocuğun cinsel istismarı suçunda mağdur 18 yaşını doldurmamış olan kişiler iken; cinsel taciz suçunun mağduru herkes olabilmektedir.
Cinsel Taciz Suçunu Düzenleyen TCK'nın 105.maddesinin Gerekçesi Nedir?
Cinsel taciz suçunu düzenleyen TCK'nın 105.maddesinin gerekçesi "Cinsel taciz, kişinin vücut dokunulmazlığının ihlâli niteliği taşımayan cinsel davranışlarla gerçekleştirilebilir. Cinsel taciz, cinsel yönden, ahlâk temizliğine aykırı olarak mağdurun rahatsız edilmesinden ibarettir.
Maddenin ikinci fıkrasında cinsel taciz suçunun nitelikli hâlleri belirlenmiştir. Buna göre, hiyerarşi veya hizmet ilişkisinden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak kişiye karşı cinsel tacizde bulunulması, suçun temel şekline göre daha ağır ceza ile cezalandırılmayı gerektirmektedir.
Cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdurun şikâyetine bağlı tutulmuştur." şeklinde açıklanmıştır.
Cinsel Taciz Suçu Yargıtay Kararları
"Cinsel taciz suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 105. maddesinde “Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz ....” şeklinde tanımlanmış, anılan maddenin gerekçesinde de; “Madde metninde cinsel taciz suçu tanımlanmıştır. Cinsel taciz, kişinin vücut dokunulmazlığının ihlâli niteliği taşımayan cinsel davranışlarla gerçekleştirilebilir. Cinsel taciz, cinsel yönden, ahlâk temizliğine aykırı olarak mağdurun rahatsız edilmesinden ibarettir.” ifadelerine yer verilmiştir.
Dosya kapsamına göre, sanık ...'ın eski kız arkadaşı olan katılana suç tarihlerinde facebook adresi aracılığıyla çok sayıda cinsel içerikli mesaj göndermesi şeklindeki eyleminin hukuka aykırı olarak, başka bir ifadeyle mağdurenin rızasına aykırı şekilde, cinsel amaçlı olup mağdureyi hedef alarak ve vücuda fiziksel bir temas olmaksızın mağdurenin rahatsız edilmesi sebebiyle cinsel taciz suçunu oluşturduğu anlaşılmakla, atılı suçtan mahkûmiyeti yerine yazılı gerekçeyle beraatine karar verilmesi" (Yargıtay 14.Ceza Dairesi 2014/1955E. Ve 2016/25K.)
"Sanıkların, katılanı telefonla arayıp "sesiniz çok güzel, sizinle tanışmak istiyorum" dedikleri olayda, eylemlerinin TCK'nın 105. maddesinde düzenlenen cinsel taciz suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suç vasfında yanılgıyla kişilerin huzur ve sükununu bozma suçundan beraat kararları verilmesi" (Yargıtay 18.Ceza Dairesi 2019/248E. Ve 2020/2094K.)
