Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Anlaşmalı Boşanma Davası nasıl açılır? 2024 Samsun Boşanma Avukatı
2. Anlaşmalı boşanma davası nerede açılır?
3. Özel Boşanma nedenleri nelerdir?
4. Genel Boşanma nedenleri nelerdir?
5. Anlaşmalı boşanma davası nedir?
6. Anlaşmalı boşanmanın şartları nelerdir?
7. Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer?
8. Anlaşmal ı boşanma ne zaman kesinleşir?
9. 1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanabilir miyim?
10. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanmaya dönüşür ve hakim boşamaz dava reddedilirse ne olur?
11. Anlaşmalı boşanma protokolü nedir?
12. Anlaşmalı boşanma davasında nafaka alabilir miyim?
13. Anlaşmalı boşanma davasından sonra tazminat davası açabilir miyim?
14. Anlaşmalı boşanma davasında nelere dikkat edilmeli?
15. Anlaşmalı boşanma davasında hakimin protokole etkisi nedir?
16. Anlaşmalı boşanma protokolü iptal edilebilir mi?
17. Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması halinde ne yapılabilir?
18. Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır?
Boşanma nedir?
Boşanma, evlilik birliğinin yasal olarak sona erdirilmesi işlemidir. Çiftler arasındaki ilişkinin artık devam etmeyeceğine ve her birinin ayrı yaşamlarına devam edeceğine hakimce hükmedilmesi amaçlanır. Bu süreç duygusal ve pratik açıdan zorlayıcı olabilir bu nedenle bir taraflarca avukat yardımı alınması dava süresince gündeme gelecek olan yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası, maddi tazminat, manevi tazminat, mal paylaşımı, velayet gibi konularda hak ve menfaat kaybı yaşanmasının önüne geçecektir.
Boşanma nedenleri özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedenleri şeklinde iki üst başlıkta değerlendirilebilir. Bu boşanma nedenlerinin hak düşürücü süreleri ve hakim tarafından kesin veya takdiri bir boşanma nedeni sayılması bakımından farklılık göstermektedir.
Anlaşmalı boşanma davası nerede açılır?
Boşanma davasında eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce altı aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesi yetkilidir.
Özel Boşanma nedenleri nelerdir?
1- Zina
2- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
3- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
4- Terk
5- Akıl hastalığı
Genel Boşanma nedenleri nelerdir?
1- Evlilik birliğinin sarsılması
2- Müşterek hayatın yeniden kurulamaması
3- Anlaşmalı boşanma davası
Anlaşmalı boşanma davası nedir?
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin
davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma
kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Anlaşmalı boşanmanın şartları nelerdir?
- Hukuki olarak kurulmuş bir evlilik birliği olmalı
- Evlilikten az bir sene sürmüş olmalı (1 seneden az süren evliliklerde anlaşmalı boşanma konusunu aşağıda işleyeceğiz)
- Eşler birlikte ya da diğer eşin anlaşmalı boşanma talebine katılarak mahkemeye başvurmalı
- Anlaşmalı boşanma protokolünde tüm hususlarda anlaşılmış olunmalı
- Hakim huzurunda anlaşmalı boşanmayı iki tarafta kabul etmeli
Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer?
Anlaşmalı boşanma davası diğer özel boşanma nedenlerine ve genel boşanma nedenlerinden olan evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle boşanma davası ve müşterek hayatın yeniden kurulamaması nedenli boşanma davasından daha kısa sürece sonuçlandırılan boşanma davası türüdür. Eşlerin boşanma konusunda tam bir mutabakata varmış olmaları, davanın sürecini hızlandırabilir. Anlaşmalı boşanma, eşlerin çekişme yaşamadan ve mümkün olduğunca sorunsuz bir şekilde sonuçlandırmak istedikleri bir süreçtir. Mahkemelerin dava yoğunluğu da göz önüne alınarak anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması durumunda tek celsede dahi boşanma gerçekleşebilmektedir.
Anlaşmalı boşanma ne zaman kesinleşir?
Anlaşmalı boşanma davasının gerekçeli kararı 30 gün içinde yazılır ve taraflara tebliğ edilir. Bu karara karşı istinaf süresi 2 haftadır.
2 hafta içinde anlaşmalı boşanma kararına itiraz yapılmaması durumunda uygun şartlar varsa ek 1 aylık süre talep edilebilecektir. İstinaf için verilen sürenin sonunda karara itiraz yapılmaması durumunda karar tamamiyle kesinleşmiş olacaktır.
1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanabilir miyim?
Anlaşmalı boşanmanın en temel şartlarından biri nikahtan itibaren 1 yıllık sürenin dolmuş olmasıdır. Ama taraflar boşanma davasını çekişmeli olarak açıp protokolde yer alan hususlarda anlaşırlarsa mahkemede bu protokol çerçevesinde tarafları boşayabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanmaya dönüşür ve hakim boşamaz dava reddedilirse ne olur?
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi
ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
Anlaşmalı boşanma protokolü nedir?
Anlaşmalı boşanma protokolü tamamiyle iki tarafın boşanma konusunda mutabakat sağladıklarını içeren, müşterek çocukların ne kadar iştirak nafakası alacakları, müşterek çocukların ne zaman ve hangi durumlarda kimde kalacağı, ortak malın ne şekilde paylaşılacağı, tarafların birbirlerinden ne kadar yoksulluk nafakası alacakları yahut almayacaklarını kabul ettikleri, tarafların maddi manevi tazminat talepleri ve daha bir çok hususi anlaşılması gereken konunun yer aldığı bir karşılıklı sözleşmedir. Her evliliğin birbirinden farklı oluşu gibi protokoller de taraflara özel olarak karşılıklı hak kayıplarına yol açmayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında nafaka alabilir miyim?
Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alması durumunda anlaşmalı boşanma durumunda nafaka talebinde bulunan eş karşı taraftan bu nafakayı alabilecektir. Protokol karşılıklı olduğu için burada eşlerin miktarda anlaşmaları önem kazanmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davasından sonra tazminat davası açabilir miyim?
Anlaşmalı boşanma davasının tamamen kesinleşmesinden sonra maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulamayacaktır.
Anlaşmalı boşanma davasında nelere dikkat edilmeli?
Anlaşmalı boşanma protokolünde yoksulluk nafakası, maddi ve manevi tazminat talepleri, çocukların velayetinin kimde kalacağı, çocuğun boşanan eşler ile arasındaki kişisel ilişkileri yer almalıdır. Protokolde bazı yer almayan hususlar için dava açılamayacak olsa da bazıları için anlaşmalı boşanma sonrası dava açılabilecektir. Protokolde tüm anlaşılması gereken konuları yer vermek tarafları sonradan bu konuda sıkıntı çekmelerini veya tekrar bu hususlarda dava açmalarını engelleyecektir.
Yukarıda da belirtildiği üzere boşanma nedenli maddi ve manevi tazminat davası sonradan açılamayacakken bazı istisnai hallerde mal paylaşımı ve iştirak nafakası hususları hususları için dava açılabilecektir.
Anlaşmalı boşanma davasında hakimin protokole etkisi nedir?
Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır.
Anlaşmalı boşanma protokolü iptal edilebilir mi?
Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma kararının kesinleşmesine kadar iptal edilebilir.
Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması halinde ne yapılabilir?
İcra İflas kanununa göre mahkeme huzurunda yapılan sulhlar, kabuller ve para borcu ikrarını havi re’sen tanzim edilen noter senetleri, istinaf ve temyiz kefaletnameleri ile icra dairesindeki kefaletler, ilamların icrası hakkındaki hükümlere tabidir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davasına uyulmaması nedeniyle anlaşılan miktarlar hususunda icraya başvurulabilecektir.
Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır?
Anlaşmalı boşanma protokolü yukarıda belirtilen hususlara yer verilerek en ince ayrıntısına kadar hazırlanması gereken bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin iyi bir şekilde düzenlenmiş olması ileride yaşanabilecek hak kayıplarının ve dava süreçlerinin önünü kesebilecektir. Samsun anlaşmalı boşanma davası avukatı olarak protokol ve sonraki süreçlerde müvekkillerimizle birlikte ilerlemekteyiz.
Samsun anlaşmalı boşanma davası avukatı