Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu nedir?
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu Türk Ceza Kanununun 2. Kitap 3. Kısım 8. Bölüm Aile Düzenine Karşı Suçlar başlığı altında 233. Maddede bulunur.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçunun cezası nedir?
Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hamile eşini terk etmenin cezası nedir?
Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk eden kimseye, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Çocuklarının ahlak, güvenlik ve sağlığını tehlikeye sokmanın cezası nedir?
Velayet hakları kaldırılmış olsa da, itiyadi sarhoşluk, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılması ya da onur kırıcı tavır ve hareketlerin sonucu maddi ve manevi özen noksanlığı nedeniyle çocuklarının ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan ana veya baba, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali davası görevli mahkeme neresidir?
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali davası görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu dava zamanaşımı nedir?
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu dava zamanaşımı 8 yıldır.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu şikayete tabi midir?
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçunun takibi şikayete bağlıdır. Şikayetten vazgeçme durumunda TCK'nın 73/4 ve CMK'nın 223/8. maddeleri uyarınca kamu davasının düşürülmesi gerekir.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu uzlaşmaya tabi midir?
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali 233/1 uzlaşmaya tabidir. Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali 233/2 ise sadece suça sürüklenen çocuklar bakımından uzlaştırma kapsamındadır.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu madde gerekçesi nedir?
Maddenin birinci fıkrasında, aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun oluşması için terk olgusunun gerçekleşmemesi gerekir. Aksi takdirde, terk suçu oluşur. Aile hukukundan kaynaklanan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünün kapsamını, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre belirlemek gerekir. Bu suçtan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılması, şikâyete tabi tutulmuştur. Maddenin ikinci fıkrasında ise, evli olsun veya olmasın gebe olan eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış kadını çaresiz durumda terk eden yani ona her türlü yardımı yapmaksızın ortada bırakan kişi cezalandırılmaktadır.Üçüncü fıkra, doktrinde manevî terk olarak tanımlanan ailenin terki suçunu cezalandırmaktadır. Suç, itiyadî sarhoşluk, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma ya da onur kırıcı yaşayış tarzı nedeni ile özen noksanı veya kusurundan dolayı çocukların ahlâk, güvenlik ve sağlıklarının ağır şekilde tehlikeyle karşı karşıya kalmasına neden olmaktır.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu Yargıtay Kararı
“…Katılanla resmen evli olan sanığın tartışma nedeniyle evi terk ederken, elektrik ve suyu ilgili birimlerden kapattırarak katılan ve 13 yaşındaki kızını elektriksiz ve susuz bıraktığı, katılan ve onun beyanlarını doğrulayan tanık Pelin'in ifadesi ile görgü tespit tutanağından anlaşılması karşısında; Türk Medeni Kanunu’nun 185/2. maddesinde öngörülen çocukların bakım, eğitim ve gözetimine özen gösterme yükümlülüğüne aykırı davranan ve aynı Kanunun 194/1. maddesindeki buyurucu hükme aykırı biçimde, karısının aile konutu üzerindeki haklarını sınırlayan sanığın, aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçundan mahkumiyeti yerine beraatine karar verilmesi,bozulmasına…”( 4. Ceza Dairesi 2013/17388 E. , 2015/32944 K.)
