top of page

Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu ve Cezası TCK 209 - Samsun Avukat

Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçunun Unsurları Nelerdir?

Açığa imzanın kötüye kullanılması suçunun oluşabilmesi için taraflardan birinin diğerine aralarındaki anlaşma uyarınca doldurulmak üzere bir kağıt vermesi ve belgeyi alan tarafın bu kağıdı anlaşmaya aykırı olarak doldurması gerekmektedir. Açığa imzanın kötüye kullanılması suçunun oluşabilmesi için gerekli şartlar şunlardır:

-İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıt bulunmalı,

-Bu kağıt verilme amacına aykırı bir şekilde doldurulmalı.


Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçuna Teşebbüs Mümkün Mü?

Teşebbüs, failin suçu işlemek için elverişli hareketlerle eylemine başladıktan sonra elinde olmayan sebeplerle eylemin devamını veya sonucunu getirememesi halidir. Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.

Suça teşebbüsten bahsedebilmek için, failin eylemine elverişli hareketlerle başlaması ancak bu hareket sonrasında sonucun failin elinde olmayan nedenlerle gerçekleşmemesi gerekmektedir. Bu açıklamalar ve açığa imzanın kötüye kullanılması suçunun oluşması için gerekli şartlar incelendiğinde, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunun teşebbüse elverişli bir suç olduğunu söylemek mümkündür.


Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçunun Faili Kimdir?

Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur. Suçun işlenmesinde bir başkasını araç olarak kullanan kişi de fail olarak sorumlu tutulur. Bu durumda açığa imzanın kötüye kullanılması suçunun failinin herkes olabileceğini söylemek mümkün olacaktır.


Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçunun Mağduru Kimdir?

Türk Ceza Kanunu'na göre mağdur, suçtan zarar gören kişidir. açığa imzanın kötüye kullanılması suçunun mağduru herkes olabilmektedir.


Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Şikayete Tabi Mi?

Şikayet, bir suç nedeniyle suçtan zarar gören kişinin, yetkili makamlara hukuka aykırı fiili ve faili yetkili makamlara bildirmesidir. Kanunda düzenlenen suçların bir kısmının soruşturulabilmesi ve kovuşturulabilmesi için şikayet şartı aranmaktadır. Bu tür suçlarda şikayet yoksa veya şikayetten vazgeçme varsa suç soruşturulamaz veya kovuşturulamaz. Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu şikayete tabi suçlardandır.


Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Uzlaşmaya Tabi Mi?

Uzlaştırma kanunda yazılan şartların gerçekleşmesi halinde tarafların ortak paydada buluşarak yargılamayı sona erdirmeyi amaçlayan alternatif bir yoldur. Uzlaştırmaya tabi suçlar; şikayete tabi suçlar ve kanunda sayılan diğer suç tipleridir. Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu uzlaşmaya tabi suçlardandır.


Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Sonucunda Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Kararı (HAGB) Verilebilir Mi?

HAGB veya diğer bir deyişle hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı, mahkemenin sanık hakkında hükmettiği ceza hakkında hükmünü açıklamamasıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;

a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,

b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,

c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın; aynen iade, suçtan önceki hâle getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi gerekir. açığa imzanın kötüye kullanılması suçunun kanundaki alt sınırına bakılırsa bu suç hakkında hükmün açıklanmasının geriye bırakılması hükümlerinin uygulanması mümkün görünmemektedir.

açığa imzanın kötüye kullanılması suçunun düzenlendiği kanun maddesinde suçun kanuni tanımındaki cezanın alt sınırı 3 aydır. açığa imzanın kötüye kullanılması suçu için kanunda belirtilen cezanın alt ve üst sınırı dikkate alındığında bu suçta hükmün açıklanmasının geriye bırakılması hükümlerinin uygulanabileceğini söylemek mümkündür.


Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçunda Görevli Mahkeme Neresidir?

açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir.


Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçunun Cezası Kaç Yıldır?

Belirli bir tarzda doldurulup kullanılmak üzere kendisine teslim olunan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı, verilme nedeninden farklı bir şekilde dolduran kişi, şikayet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da hukuki sonuç doğuracak şekilde dolduran kişi, belgede sahtecilik

hükümlerine göre cezalandırılır.


Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçunu Düzenleyen TCK'nın 209.maddesinin Gerekçesi Nedir?

açığa imzanın kötüye kullanılması suçunu düzenleyen TCK'nın 209.maddesinin gerekçesi şu şekilde açıklanmıştır: "Maddeyle, belirli bir tarzda doldurulup kullanılması için verilmiş boş bir kağıdı, teslim edenin isteğine ve imzalı boş kağıdı veriş nedenine aykırı olarak dolduran kimse cezalandırılmaktadır.

Suçun yapısı şu suretle ortaya çıkmaktadır: Bir kişi diğerine belirli bir tarzda doldurmak üzere imzalı ve fakat boş bir kağıt verecektir; böylece suçun oluşması için imzanın gerçek olması temel koşuldur. Ayrıca verilen kağıt hukuken geçerli bir belge oluşturmayacaktır; suç böylece gerçek bir belgenin tahrif veya tağyiri şeklinde işlenecek olursa, belgede sahtecilik suçu söz konusu olur. Suçun oluşması için söz konusu imzalı kağıdın, tevdi ve teslim nedeninden farklı bir şekilde doldurulması gereklidir.

Suçun soruşturulması ve kovuşturulması, şikâyete bağlıdır. İmzalı boş kağıt ancak taraflar arasında belirli bir ilişki şeklinin varlığı hâlinde söz konusu olabileceğinden, kovuşturmanın şikâyete bağlı tutulması uygun görülmüştür.

İkinci fıkrada, imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da hukukî sonuç doğuracak şekilde dolduran kişinin, belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılması öngörülmüştür. Dikkat edilmelidir ki, bu durumda, imzalı kağıt teslim veya tevdi edilmemiş, suçlu bunu hukuka aykırı bir suretle ele geçirerek doldurmuştur. "


Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Yargıtay Kararları

"Maddede tanımlanan suçların maddi konusu, güvene dayalı olarak veya hukuka aykırı olarak elde edilen imzalı fakat kısmen veya tamamen boş olan ve bu haliyle ‘belge’ oluşturmayan bir kâğıttır. ‘Kısmen veya tamamen boş bir kâğıt’ ibaresini, belge oluşturmayan, tamamlanmış bir hukuki işlemi ifade etmeyen imzalı ve fakat kısmen veya tamamen boş bir kâğıt olarak anlamak gerekir. Maddenin birinci fıkrasındaki suçta fail, kendisine teslim edildiği anda ‘belge’ niteliğinde bulunmayan kâğıdı ‘belge’ haline getirmektedir. Burada imza sahibi suça konu olan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kâğıdı kendi isteği ile ‘belirli bir tarzda doldurup kullanmak üzere’ faile teslim etmekte ancak fail bunu ‘verilme nedeninden farklı bir şeklide’ doldurmaktadır. Eğer suça konu olan kâğıt faile teslim edilmiş olmayıp da, fail bu kâğıdı hukuka aykırı herhangi bir yolla ele geçirmiş ve hukuki sonuç doğuracak şekilde doldurmuşsa bu durumda TCK'nın 209/2. maddesinde düzenlenen suçtan ve ayrıca belgenin ele geçiriliş biçimine göre dolandırıcılık veya yağma suçundan dolayı failin sorumluluğu söz konusu olmaktadır." (Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2016/1347E. Ve 2018/634K.)


"Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun 24.03.1989 gün ve 1/2 sayılı kararı gereğince; sanığa yüklenen açığa imzanın kötüye kullanılması suçunun 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun cevaz verdiği ayrık durumlar dışında tanıkla ispat olunamayacağı, yazılı delille ispatının gerekeceği ve katılan tarafından yazılı delil sunulamadığı cihetle; sanığın beraati yerine mahkumiyetine kaar verilmesi" (Yargıtay 11.Ceza Dairesi 2013/9533E. Ve 2015/25597K.)


"Suça konu dört adet senedin sanık ... tarafından diğer sanık ...’e ciro edilerek verildiği, sanık ...’in ise kısmen boş olarak verilen senetler üzerine “Sincan”, “Nakten” ve “...” ibarelerini ekleyerek katılan aleyhine icra takibi yaptığı iddiasıyla “açığa imzanın kötüye kullanılması” suçundan açılan kamu davasında; sanık ...’in, “... ibaresini ... yazmış olabilir, ben aldığım malzemeler karşılığında bu senetleri ...'e ciro ederek verdim, ben sadece ödeme günü, Türk Lirası, Bay ..., rakamla ve yazıyla altıyüzelli lira ve düzenleme tarihi olan 27/08/2012 ibarelerini yazdım”, sanık ...’in, “ben ...’e malzeme vermiştim, bunun karşılığında elindeki senetleri ciro etmişti.... yazmış ise ... Hanım’ın ismini yazmış olabilirim, senetlerin asli unsurlarına dokunmadım”şeklinde savunma yapmaları, katılanın, “... senetlerde sadece ... ve benim imzam vardı” şeklinde beyanda bulunduğu, alınan bilirkişi raporunda; “nakten”, “Sincan” ve “...” yazılarının senet üzerine senedin ilk tanziminden sonra farklı fiziki evsaflı bir kalemle farklı bir şahıs tarafından ilave edilmiş yazılar olduğunun belirtildiği, senetlere katılan ad ve soyadının eklenmesi suretiyle, katılanın şahsi olarak borçlandırıldığı ve aleyhine icra takibi yapıldığının anlaşılması karşısında, TCK’nin 204/1. maddesindeki “resmi belgede sahtecilik” suçundan sanıkların mahkumiyeti yerine suç vasfında ve delil takdirinde hataya düşülerek açığa imzanın kötüye kullanılması suçundan beraat kararı verilmesi" (Yargıtay 11.Ceza Dairesi 2018/7048E. Ve 2021/4265K.)

Samsun ceza avukatı, samsun ceza davası avukatı, ceza davası avukatı samsun, Samsun açığa imzanın kötüye kullanılması davası avukatı, açığa imzanın kötüye kullanılması davası avukatı samsun, samsun açığa imzanın kötüye kullanılması suçu avukatı, açığa imzanın kötüye kullanılması suçu avukatı samsun, açığa imzanın kötüye kullanılması suçu, açığa imzanın kötüye kullanılması davası, TCK 209, açığa imzanın kötüye kullanılması cezası, Türk Ceza Kanunu 209, açığa imzanın kötüye kullanılması davası, açığa imzanın kötüye kullanılması soruşturması, açığa imza nedir, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda deliller, açığa imzanın kötüye kullanılması mahkemesi, açığa imzanın kötüye kullanılması savunması, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda beraat, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda ceza indirimi, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda etkin pişmanlık, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda avukatın rolü, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda tutuklama, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda yargılama süreci, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda emsal kararlar, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda şikayet ve ihbar, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda ağırlaştırıcı nedenler, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda suçun unsurları, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda zamanaşımı, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda yaptırımlar, açığa imza atmanın riskleri, açığa imzanın geçerliliği, açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda yargıtay kararları, Samsun avukat, Atakum avukat, Canik avukat, İlkadım avukat, Tekkeköy avukat, 19 Mayıs avukat, Alaçam avukat, Asarcık avukat, Ayvacık avukat, Bafra avukat, Çarşamba avukat, Havza avukat, Kavak avukat, Salıpazarı avukat, Terme avukat, Vezirköprü avukat, Yakakent avukat, Ladik avukat, Samsun ceza avukatı, Atakum ceza avukatı, Canik ceza avukatı, İlkadım ceza avukatı, Tekkeköy ceza avukatı, 19 Mayıs ceza avukatı, Alaçam ceza avukatı, Asarcık  ceza avukatı, Ayvacık ceza avukatı, Bafra ceza avukatı, Çarşamba ceza avukatı, Havza ceza avukatı, Kavak ceza avukatı, Salıpazarı ceza avukatı, Terme ceza avukatı, Vezirköprü ceza avukatı, Yakakent ceza avukatı, Ladik ceza avukatı, samsun hukuk bürosu, samsun ceza davası avukatı
Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Davası

Yorumlar

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatıSamsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı
000

                            Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Avukatlık Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne uygun şekilde tasarlanmıştır. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar için kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.
www.alyuzkanberhukuk.com      

©2024 Avukat Taha Alyüz

bottom of page