Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Israrlı takip suçu nedir?
22/05/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 12/05/2022 tarihli ve 7406 sayılı Türk Ceza Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 8. maddesi ile eklenen 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 2. Kitap 2. Kısım 7. Bölümünde Hürriyete Karşı Suçlar başlıklı bölümünde 123/A Maddesinde yer alır
Israrlı takip suçunun cezası nedir?
Israrlı bir şekilde; fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.
Israrlı takip suçunun cezayı artıran haller nelerdir?
Suçun;
a) Çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi,
b) Mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması,
c) Hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi,
hâlinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Israrlı takip suçu şikayete bağlı mıdır?
Israrlı takip suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.
Israrlı takip davası hangi mahkemede görülür?
Israrlı takip davası asliye hukuk mahkemesinde görülür.
Israrlı takip davası dava zamanaşımı ne kadardır?
Israrlı takip davası dava zamanaşımı 8 yıldır.
Israrlı takip suçu ne zamandan beri işlenen suçlarda geçerlidir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 7/1. maddesinde yer alan ''İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. İşlendikten sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı da kimse cezalandırılamaz ve hakkında güvenlik tedbiri uygulanamaz. Böyle bir ceza veya güvenlik tedbiri hükmolunmuşsa infazı ve kanunî neticeleri kendiliğinden kalkar. '' şeklindeki düzenleme ile 22/05/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren suçun unsurları oluşması ile dava açılabilecektir.
Israrlı takip suçu ile ilgili Yargıtay kararları
‘’…Suç tarihinde ısrarlı bir şekilde takip ettiği mağdurenin yanına araçla yaklaşan sanığın sağ ön camı açarak kafasıyla işaretle ve sözle "hadi atla" diye seslendiği ve mağdurenin korkarak uzaklaşması üzerine yeniden takip etmeyi sürdürerek üzerine atılı cinsel taciz suçunu işlediği mağdurenin samimi anlatımları, tanık Naren'in beyanları ve tüm dosya kapsamından anlaşıldığından, sanığın müsnet suçtan mahkûmiyeti yerine yazılı şekilde beraatine karar verilmesi, Kanuna aykırı, katılan mağdure vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gözetilerek 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 13.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi…’’(14. Ceza Dairesi 2013/6901 E. 2015/5552 K.)
‘’…Mağdurenin aşamalardaki beyanları, tanık anlatımı ile savunma nazara alındığında, olay günü mağdurenin karşısına çıkan sanığın, kendisinden korkup kaçan mağdureyi cinsel içerikli herhangi bir söz söylemeden bir süre kovalayıp, fiziksel temasta bulunmadan olay yerinden ayrıldığı tüm dosya içeriğinden anlaşılmakla, eylemin 5237 sayılı TCK'nın 123. maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturup 12.05.2022 gün ve 7406 sayılı Kanunun 8. maddesiyle aynı Kanunun 123/A numarasıyla eklenen ısrarlı takip suçu da değerlendirilip lehe kanun belirlenerek sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri yerine yazılı şekilde mahkumiyetine hükmedilmesi, Kanuna aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, esası incelenmeyen hükmün 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gözetilerek 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA…’’(9. Ceza Dairesi 2022/12556 E. 2022/12283 K.)
