top of page

Yardım veya Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Suçu ve Cezası TCK 98 – Samsun Avukat

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi nedir?

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçu Türk Ceza Kanunun 2. Kitap 2. Kısım 4. Bölümünde Koruma, Gözetim, Yardım veya Bildirim Yükümlülüğünün İhlâli başlığı altında bulunur ve 98. Maddede yer alır.

 

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunun cezası ne kadar?

Yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen ya da durumu derhal ilgili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

 

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi Suçunun madde gerekçesi nedir?

Madde metninde, yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun konusu, yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimse olabilir. Suçun faili ise, herkes olabilir. Belirtilen durumlarda bulunan bir kimseye karşı yardım yükümlülüğünün yerine getirilmemesi hâlinde, bu suç oluşacaktır. Ancak, belirtilen durumlarda bulunan kişilere gerekli müdahalenin yapılabilmesine yönelik olarak bir teşkilatlanmanın olduğu yerlerde, kişilerin yardım için girişimde bulunmaması suç oluşturmayacaktır. Ancak, ilgili makamların bu durumdan haberdar olmaması hâlinde, kişilerin durumu derhâl ilgili makamlara bildirme yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi de bu madde kapsamında suç olarak tanımlanmıştır. Maddenin ikinci fıkrasında, netice sebebiyle ağırlaşmış suç hâline ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir.

 

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçuyla korunan hukuki değer nedir?

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçu ile korunmak istenen hukuki değer, kişilerin yaşam hakkı ve vücut bütünlüğünün korunmasıdır. Ayrıca bu suçla, toplumda birlikte yaşayan bireylerin, yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye “ahlaki ve sosyal bir ödev” olan yardım ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeleri amaçlanmış ve toplumsal dayanışmanın bu suretle yaşatılması hedeflenmiştir.


Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunun maddi unsuru nedir?

Suçun maddi unsuru yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan bir kimseye hal ve koşulların elverdiği ölçüde “Yardım etmemek” yada “durumu derhal ilgili makamlara bildirmemek” şeklindeki ihmali davranışlardır.

 

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunun manevi unsuru nedir?

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunun manevi unsuru kasttır. Fail, mağdurun kendini idare edemeyecek durumda olduğunu, yardım veya bildirimde bulunduğu takdirde tehlikenin ortadan kaldırılabileceğini bilecek ve buna rağmen bu yükümlülükleri yerine getirmemeyi isteyecektir.

 

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunun faili kimdir?

Suçun faili olaya sebebiyet veren kişi dışındaki herkes olabilir. Failin yardım etmeme nedeniyle sorumlu tutulabilmesi, failin kendisini veya bir başkasını tehlikeye sokmadan, olanakları, gücü ve yeteneğiyle orantılı biçimde, hal ve koşullara göre yardım yapmasının mümkün olduğunun tespitine bağlıdır.

 

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunda bildirim nasıl yapılmalıdır?

Bildirim yükümlülüğü, iletişim vasıtası cihazlarla, el kol hareketleri ile yazılı veya sözlü olarak yahut herhangi bir biçimde yerine getirilebilir. Belirtilen durumlara maruz kalmış bir kimseyle karşılaşan kişinin hal ve koşullara göre öncelikle mağdura yardım etmesi, mümkün olmaması veya yardımın yetersiz kalacağının anlaşılması halinde ise durumu derhal ilgili makamlara bildirmesi gerekir.

 

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunun mağduru kimdir?

Suçun mağduru, yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan bir kimsedir. Mağdur yaşayan gerçek bir kişi olmalıdır.

 

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunda yükümlülük nereden gelir?

Kendini idare edemeyecek durumda olma hali ile kastedilen, mağdurun, bir başkasının yardımı olmadığı takdirde, hayatına, sağlığına veya vücut bütünlüğüne yönelik ağır bir tehlikenin mevcudiyeti olması şeklinde anlaşılmalıdır.

 

Yardım veya bildirim yükümlülüğünde cezayı artıran durum nedir?

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi dolayısıyla kişinin ölmesi durumunda, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

 

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunda azmetme ve yardım etme var mı?

Yardım veya bildirim yükümlülüğüne aykırı davranan her kişinin ihmali davranışı ayrı bir suçu oluşturacağı için prensip itibariyle bu suçta şeriklik mümkün değildir. İstisnai olarak ortaklık ancak, yardım veya bildirim yükümlülüğü bulunmayan, dolayısıyla, fail olmayan bir kişinin bu konuda yükümlülüğü bulunan faili azmettirmesi suretiyle mümkün olabilecektir.


Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunda içtima uygulanır mı?

Yardıma muhtaç birden fazla kişi mevcutsa, aynı neviden fikri içtima kuralı uyarınca tek bir cezaya hükmedilmekle birlikte, bu ceza TCK'nın 43/2. maddesi gereğince artırılır.

TCK 98, yardım veya bildirim yükümlülüğü, Yardım yükümlülüğünün ihlali TCK 98, Bildirim yükümlülüğünün ihlali TCK 98, TCK 98 nedir?, Yardım veya bildirim yükümlülüğünün cezası, TCK 98 yardım yükümlülüğü unsurları, Bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, TCK 98 yargıtay kararları, TCK 98 madde açıklaması, TCK 98 dava şartları, TCK 98 yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi nedir?, Yardım yükümlülüğünün yerine getirilmemesi ceza miktarı ve yaptırımları, TCK 98 yargıtay kararları ve örnek dava incelemeleri, TCK 98 suçunda bildirim yükümlülüğünün kapsamı nedir?, TCK 98'e göre yardım ve bildirim yükümlülüğünün hukuki sonuçları, Yardım ve bildirim yükümlülüğü ihlali, TCK 98 cezai yaptırımları, TCK 98 suçunun unsurları, TCK 98 bildirim yükümlülüğü neyi kapsar?, Yardım yükümlülüğü nedir?, Yardım veya bildirim ihlalinin sonuçları, TCK 98 madde incelemesi, Yardım yükümlülüğü ceza miktarı, Bildirim yükümlülüğü ceza süreci, TCK 98 suçunda şikayet süresi, Yardım yükümlülüğünün yerine getirilmemesi hangi durumlarda oluşur?, TCK 98 kapsamında suçun oluşma koşulları, Yardım veya bildirim yükümlülüğünde avukat desteği, samsun avukat, samsun ceza avukatı, samsun ceza davası avukatı, samsun asliye ceza avukatı, samsun ağır ceza avukatı, samsun hukuk bürosu, samsun ceza avukatı önerisi, ceza avukatı samsun, ceza davası avukatı samsun, Atakum ceza avukatı, Canik ceza avukatı, İlkadım ceza avukatı, Tekkeköy ceza avukatı, 19 Mayıs ceza avukatı, Alaçam ceza avukatı, Asarcık  ceza avukatı, Ayvacık ceza avukatı, Bafra ceza avukatı, Çarşamba ceza avukatı, Havza ceza avukatı, Kavak ceza avukatı, Salıpazarı ceza avukatı, Terme ceza avukatı, Vezirköprü ceza avukatı, Yakakent ceza avukatı, Ladik ceza avukatı, samsun terk davası avukatı, Atakum ceza davası avukatı, Canik ceza davası avukatı, İlkadım ceza davası avukatı, Tekkeköy ceza davası avukatı, 19 Mayıs ceza davası avukatı, Alaçam ceza davası avukatı, Asarcık ceza davası avukatı, Ayvacık ceza davası avukatı, Bafra ceza davası avukatı, Çarşamba ceza davası avukatı, Havza ceza davası avukatı, Kavak ceza davası avukatı, Salıpazarı ceza davası avukatı, Terme ceza davası avukatı, Vezirköprü ceza davası avukatı, Yakakent ceza davası avukatı, Ladik ceza davası avukatı,
Yardım yükümlülüğünün yerine getirilmemesi


Yorumlar

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı,Samsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatıSamsun ceza avukatı, Samsun boşanma avukatı, Samsun iş davası avukatı, Samsun avukat, Samsun tapu davası avukatı
000

                            Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Avukatlık Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne uygun şekilde tasarlanmıştır. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar için kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.
www.alyuzkanberhukuk.com      

©2024 Avukat Taha Alyüz

bottom of page