Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721

Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Nedir?
Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsar.
Edinilmiş Mallar Nelerdir?
Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.
Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:
1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
4. Kişisel mallarının gelirleri,
5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
1-Çalışmanın karşılığı olan edimler nelerdir?
Çalışmanın karşılığı olan edimler bir kişinin emek ve çabalarının karşılığında elde ettiği varlıkları ifade eder. Bir kişinin çalıştığı işten kazandığı maaş veya ücretler, prim ve ikramiyeler, bir kişinin sahibi olduğu veya ortak olduğu işletmeden elde ettiği kazançlar, çiftçilik veya hayvancılık faaliyetlerinden elde edilen gelirler, bir kişinin sahip olduğu taşınmazları kiraya vererek elde ettiği gelirler ve diğer tüm çalışma karşılığı edinilen kazançlar bu kapsamdadır. Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle, bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sebebiyle doğan edinilmiş mallara dahil olması gereken malvarlığı değerlerinin kişisel mal sayılacağını kabul edebileceklerdir.
2-Sosyal güvenlik veya sosyal yardım ödemeleri nelerdir?
SGK, Bağkur, Emekli Sandığı ödemeleri ve sosyal güvenlik ödemeleri ile sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı kurulu sandık ve benzerleri ödemeler edinilmiş mallardandır.
3- Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar nelerdir?
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı, Geçici İş Göremezlik Tazminatı, Sürekli İş Göremezlik Tazminatı, İş kazası tazminatları bu kapsamdadır.
4-Kişisel mallarının gelirleri nelerdir?
Kişisel malların gelirleri de edinilmiş mal kapsamındadır. Örneğin kişinin kendisine ait evinden ve kiraladığı işyerinden aldığı kira geliri edinilmiş mal içerisinde yer alır. Türk Medeni Kanunu kişisel malların gelirleri konusunda bir istisna yaparak taraflara mal rejimi sözleşmesi yapmaları durumunda kişisel mallarının gelirlerinin edinilmiş mallara dahil olmayacağını kararlaştırabileceklerini belirtmiştir.
5- Edinilmiş malların yerine geçen değerler nelerdir?
Eşin evlilik birliği içinde edinilmiş mallarla elde ettiği diğer mallarda bu kapsamda değerlendirilecektir. Örneğin eşlerden birinin evlilik birliği içinde çalışması ile aldığı ev, araba, mal bu kapsamda değerlendirilecektir.
Eşlerin kişisel malları nelerdir?
Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır:
1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras
yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
3. Manevî tazminat alacakları,
4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.
1-Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşyalar nelerdir?
Eşlerin yalnız kendisine özgülenen, diğer eşin ihtiyacı ve kullanımına tahsis edilmemiş eşyalardır. Bunlara örnek olarak kişisel bakım ürünleri, eşlerin kendi kıyafetleri, eşlerin kendi meslek ve hobi eşyaları, eşlerin kitap defter gibi ürünlerdir.
2-Mal rejiminin başlangıcında eşlerin sahip olduğu malvarlığı nelerdir?
Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri kişisel mal kapsamındadır. Miras yoluşla elde edilen mallar ve kişilerin karşılıksız bağışlama ile elde ettikleri mallar kişisel mallar içinde yer alacaktır.
3-Manevî tazminat alacakları nelerdir?
Manevi tazminat hakkı kişisel bir haktır. Talebi kişiye bağlı bir hak olduğu için kanun manevi tazminat alacağını kişisel mallar kapsamında yer vermiştir. Manevi tazminat kişinin çektiği acı, ıstırap, üzüntü, manevi huzursuzluk ve benzeri duygusal zararların giderilmesi amacıyla verilen bir tazminat türüdür.
4-Kişisel mallar yerine geçen değerler nelerdir?
Kişisel malın tanımını yukarıda yapmıştık. Kişisel malların satımı ile yerine koyulan yeni mal da yine aynı şekilde kişisel mal sayılacaktır. Örneğin eşin evlilik öncesi aldığı ev yerine aldığı araba, eşin babasından kalan mirasla aldığı ev bunlara örnek olarak verilebilir.
Hangi malın hangi eşe ait olduğuna nasıl karar verilir?
Belirli bir malın eşlerden birine ait olduğunu iddia eden kimse, iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. Eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır. Bir eşin bütün malları, aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir.
Eşler edinilmiş ve kişisel mallar üzerinde tasarrufta bulunabilir mi?
Her eş, yasal sınırlar içerisinde kişisel malları ile edinilmiş mallarını yönetme, bunlardan yararlanma ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptir. Aksine anlaşma olmadıkça, eşlerden biri diğerinin rızası olmadan paylı mülkiyet konusu maldaki payı üzerinde tasarrufta bulunamaz.
Mal rejimi hangi hallerde sona erer?
Mal rejimi;
-Eşlerden birinin ölümü
-Başka bir mal rejiminin kabulü
-Mahkemece evliliğin iptali
-Evliliğin boşanma sebebiyle sona erdirilmesi
-Mal ayrılığına geçilmesi ile sona erer.
Samsun Boşanma Avukatı