Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721

Evlenme ile oluşan hak ve yükümlülükler nelerdir?
Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur. Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler.
Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar
Birlikte yaşanmasına ara verilmesi durumunda nafaka nedir?
Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddî biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir. Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.
Boşanma olmadan nafaka alabilmenin şartları nelerdir?
1- Eşlerden birinin ortak hayat sebebiyle kişiliği ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddî biçimde tehlikeye düşmesi
2- Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanması
3- Hakimden dava yoluyla talepte bulunulması
Ya da
1- Eşlerden birinin haklı bir sebep olmadan diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hâle gelmesi
2- Hakimden haklı tarafın dava yoluyla talepte bulunması
Hakim tarafında alınacak önlemler nelerdir?
1- Eşlerden birinin diğerine yapacağı parasal katkının belirlenmesi
2- Konut ve ev eşyasından yararlanmanın düzenlenmesi
3- Eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemler alınması
4- Çocuklarla tarafların ilişkilerinin düzenlenmesi
Eş haklı sebep olmadan eve gelmez ortak hayatı kurulmasını engellerse ne yapılabilir?
Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hâle gelmesi üzerine istemde bulunan haklı taraf lehine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin istemlerde bulunabilir.
Boşanmadan çocuklar için nafaka alabilir miyim?
Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hâkim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır. Çocuk reşit değilse nafaka isteyen tarafın kusurluluğuna bakılmaz çocuğun yüksek yararı korunacaktır.
Tedbir nafakası ve birlikte yaşanmasına ara verilmesi durumunda nafaka arasındaki fark nedir?
Böylece taraflar boşanma davası veya ayrılık davası açmadan birlikte yaşama ara verilmesi istemi ile karşı taraftan tedbiren nafaka talep edebilecektir. Bu nafaka türünün Boşanma ve Ayrılık davalarında verilen tedbir nafakasından en önemli farklarından biri ise Boşanma ve ayrılık davalarında hakim resen nafakaya hükmedebilirken birlikte yaşama ara verilmesi durumunda istem gerekmektedir.
Boşanma olmadan nafaka davası hangi mahkemede açılır?
Birlikte yaşanmasına ara verilmesi durumunda nafaka istemi eşlerden birinin yerleşim yerinde bulunan aile mahkemesi yetkilidir.
Boşanmadan alınan nafakanın süresi ne kadardır?
Yukarıda yer alan şartlar ve var olan koşullar değiştiğinde hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine kararında gerekli değişikliği yapar veya sebebi sona ermişse alınan önlemi kaldırır.
Samsun boşanma avukatı
Samsun boşanma avukatı

