Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721

Çocukla kişisel ilişki kurulması davası nedir?
Ana ve babadan her biri, velâyeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir
Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. Mahkeme, kararında kişisel ilişki düzenlemesinin
gereklerinin yerine getirilmemesi hâlinde, çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayetindeğiştirilebileceğini ihtar eder. Velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. Hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Çocukla kişisel ilişki kurulması istemi davası nerede açılır?
Çocukla kişisel ilişki kurulması davası anne ya da babanın yerleşim yeri mahkemesi veya kişisel ilişki kurulmak istenen çocuğun oturduğu yer aile mahkemesi yetkilidir.
Anne Baba dışındakiler çocukla kişisel ilişki kurabilir mi?
Genellikle boşanma davalarında çocuğun anneanne, dede, babaanne, büyükbaba, teyze, hala, amca, dayı, kardeş gibi aile üyeleri çocukla kişisel ilişki kuramamak konusunda endişelenmektedirler. Olağanüstü hâller mevcutsa, çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde çocuk ile kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkı diğer kişilere, özellikle hısımlarına da tanınabilir. Ana ve baba için öngörülen sınırlamalar üçüncü kişiler için kıyas yoluyla uygulanır.
Çocuğun bakım ve eğitim giderlerini kim karşılamalı?
Çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır. Ana ve baba, yoksul oldukları veya çocuğun özel durumu olağanüstü harcamalar yapılmasını gerektirdiği takdirde ya da olağan dışı herhangi bir sebebin varlığı hâlinde, hâkimin izniyle çocuğun mallarından onun bakım ve eğitimine yetecek belli bir miktar sarfedebilirler.
Çocukla kurulan kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi davası nedir?
Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, re'sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.
Çocukla kurulan kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi davası nerede açılır?
Çocukla kurulan kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi davası anne ya da babanın yerleşim yeri mahkemesi veya kişisel ilişki kurulmak istenen çocuğun oturduğu yer aile mahkemesi yetkilidir.
Çocukla kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi davasını kim açabilir?
Boşanma davası ile çocuğun velayetini alamayan taraf kanunda sayılan hallerde velayetin ve kurulan kişisel ilişkinin düzenlenmesini mahkemeden talep edebilir.
Kişisel ilişki kurulması konusunda çocuğunun görüşü alınır mı?
Ayırt etme ve idrak gücüne sahip çocuğa kişisel ilişki konusunda olumlu ve yahut olumsuz görüşü olup olmadığı mahkemece genel olarak sorulur. Mahkeme deliller ve çocuğun görüşünü dikkate alarak karar verecektir.
Çocukla kişisel ilişkinin kaldırılması davası nedir?
Ana ve babadan her biri, diğerinin çocuk ile kişisel ilişkisini zedelemekten, çocuğun eğitilmesi ve yetiştirilmesini engellemekten kaçınmakla yükümlüdür. Kişisel ilişki sebebiyle çocuğun huzuru tehlikeye girer veya ana ve baba bu haklarını yükümlülüklerine aykırı olarak kullanırlarsa veya çocuk ile ciddî olarak ilgilenmezler ya da diğer önemli sebepler varsa, kişisel ilişki kurma hakkı reddedilebilir veya kendilerinden alınabilir. Velayet kendisine bırakılan ana veya baba, kişisel ilişki düzenlemesinin gereklerini yerine getirmezse çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet değiştirilebilir. Bu husus kişisel ilişki kurulmasına dair kararda taraflara ihtar edilir.
Çocukla kurulan kişisel ilişkinin kaldırılması davası nerede açılır?
Çocukla kurulan kişisel ilişkinin kaldırılması davası anne ya da babanın yerleşim yeri mahkemesi veya kişisel ilişki kurulmak istenen çocuğun oturduğu yer aile mahkemesi yetkilidir.
Çocukla kişisel ilişkinin kaldırılması davasını kim açabilir?
Boşanma davası ile çocuğun velayetini alamayan taraf kanunda sayılan hallerde velayetin ve kurulan kişisel ilişkinin kaldırılmasını mahkemeden talep edebilir.
Kişisel ilişki kaldırılması konusunda çocuğunun görüşü alınır mı?
Ayırt etme ve idrak gücüne sahip çocuğa kişisel ilişkinin kaldırılması konusunda olumlu ve yahut olumsuz görüşü olup olmadığı mahkemece genel olarak sorulur. Mahkeme deliller ve çocuğun görüşünü dikkate alarak karar verecektir.

Samsun Boşanma Avukatı
Samsun Boşanma Avukatı

