Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Çocuğun soybağını değiştirme suçu nedir?
Çocuğun soybağını değiştirme suçu Türk Ceza Kanununun 2. Kitap 3. Kısım 8. Bölüm Aile Düzenine Karşı Suçlar başlığı altında 231. Maddede bulunur.
Çocuğun soybağını değiştirme suçunun cezası nedir?
Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sağlık kurumunda çocuk değiştirme suçunun cezası nedir?
Özen yükümlülüğüne aykırı davranarak, sağlık kurumundaki bir çocuğun başka bir çocukla karışmasına neden olan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Çocuğun soybağını değiştirme davası görevli mahkeme neresidir?
Çocuğun soybağını değiştirme davası görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu dava zamanaşımı nedir?
Çocuğun soybağını değiştirme davası dava zamanaşımı 8 yıldır.
Çocuğun soybağını değiştirme suçunda ceza verilmesini engelleyebilen durumlar nelerdir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 285 ve 295 inci maddelerindeki “evlilik birliği devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır ve başka bir erkek ile soy bağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz.” düzenlemeleri karşısında; evlilik birliği devam ederken doğan evlilik dışı çocuğun, biyolojik babası üzerine derhal kayıt edilmesinin mümkün olmadığı ve resmi nikahlı eşin üzerine kaydedilmesinin yasadan kaynaklanan zorunluluk olması nedeniyle bazı Yargıtay kararlarında ceza vermeme kararları bulunmaktadır.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu madde gerekçesi nedir?
Madde, bir çocuğun soybağının değiştirilmesini veya gizlenmesini suç hâline getirmiştir. Bu netice, yetkili mercilere gerekli bilgileri vermemek veya yanlış bilgiler vermek suretiyle gerçekleştirilecektir. Kişilerin aileleriyle olan ilişkileri, doğum, evlât edinme, tanıma veya babalığa hükmolunması yolları ile hukuken oluşur. Doğumla meydana gelen ilişkinin maddede belirtilen suretlerle değiştirilmesi suç hâline getirilmiştir. Suçun oluşması için failde, çocuğu soybağını değiştirme veya gizleme kastının varlığı esastır. Maddenin ikinci fıkrasında ise, bu fiillerin taksirle işlenmesi suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun, sağlık kurumu bünyesinde kurum görevlileri tarafından işlenebileceğinin gözden uzak tutulmaması gerekir.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu Yargıtay Kararları
“…Gayri resmi olarak birlikte yaşadığı Zeynep isimli kişiden olan çocuğunu resmi nikâhlı eşi Özlem'den doğmuş gibi nüfusa tescil ettiren sanığın eyleminin, bu konuda özel düzenleme niteliğinde bulunan ve yetkili mercilere gerekli bilgileri vermemek veya yanlış bilgi vermekle oluşan TCK.nın 231. maddesindeki çocuğun soybağını değiştirme suçunu oluşturduğu gözetilmeden sanığın ayrıca yalan beyan suçundan da mahkûmiyetine karar verilmesi…bozulmasına” (14. Ceza Dairesi 2013/3366 E. , 2014/579 K.)
“Sanığın, gayri resmi eşi müşteki E... K...'den olma K... E... isimli çocuğunu 24.03.2006 tarihinde düzenlenen mernis doğum formunda, ana adını resmi nikahlı eşi M... E... olarak bildirip nüfusa tescil ettirmekten ibaret eyleminde, çocuğun soybağını değiştirme kastı bulunmayıp kül halinde resmi belge niteliğindeki nüfus kütüğünün gerçeğe aykırı oluşturulması nedeniyle 5237 sayılı TCK'nun 204/1, 43/7. maddelerinde gösterilen suçu oluşturacağı gözetilmeden, yazılı şekilde resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, "resmi belgede sahtecilik" ve çocuğun soybağını değiştirme suçlarından ayrı ayrı hüküm kurulması…bozulmasına…” (11. Ceza Dairesi 2009/18370 E. , 2012/1558 K.)
“…nüfus müdürlüğüne gerçeğe aykırı beyanda bulunmak suretiyle çocuğun soybağının değiştirilmesi durumunda 5237 sayılı Kanun'un 231 inci maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen çocuğun soybağının değiştirilmesi suçu oluşacaktır. Zira çocuğun soybağının doğumu gösteren herhangi bir resmi belgeye dayanılmadan nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunulması suretiyle değiştirilmesi durumunda, sahte bir resmi belge düzenlenmesi, gerçek bir resmi belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi veya sahte resmi belgenin kullanılması söz konusu olmadığından resmi belgede sahtecilik suçunun hareket unsuru oluşmaz. Ancak, nüfus müdürlüğüne doğum bildiriminin doğumu gösteren sahte bir resmi belgeye dayanılarak yapılması durumunda resmi belgede sahtecilik suçunun işlenmesinin söz konusu olabileceği, somut olayda sanığın doğum bildirimini ... adına sahte olarak düzenlenmiş devlet hastanesine ait doğum raporunu ibraz ederek gerçekleştirmesi nedeniyle, eyleminin zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında hataya düşmek suretiyle çocuğun soybağını değiştirme suçundan mahkûmiyet kararı verilmesi, hukuka aykırı bulunmuştur…” (11. Ceza Dairesi 2021/3389 E. , 2024/3977 K.)
